Zajednički projekti

Vlada BPK Goražde nastavlja sa podrškom privrednim subjektima

01.02.2023. 07:51 / Izvor: Fena
goražde

Članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer su nastavili posjete privrednim subjektima na području tog kantona.

Članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer su nastavili posjete privrednim subjektima na području tog kantona. Tokom posjete firmama  grupacije “Okac” Goražde razgovarano je o problemima i potrebama goraždanske privrede te mogućnostima  zajedničkog  djelovanja s ciljem osiguranja boljeg poslovnog ambijenta.

U tom smislu naglašeno je da je saradnja privrednika i Vlade BPK Goražde od velikog značaja.

"Saradnja s Vladom BPK je itekako važna i danas smo upoznali članove Vlade sa problematikom te razgovarali o mogućnostima da se poslovni ambijent učini boljim, kako doći do rasterećenja privrede i poboljšati situaciju da nam radnici ne odlaze. Primjetan je taj trend i odlazak bude nadoknađen u nekom nivou ali nedovoljno. Stručnog kadra jako je malo i zato je potrebno zadržati postojeći kadar ali i zaposliti novi. Ne moramo govoriti o razvoju preduzeća ove grupacije bitna je opstojnost ali ako možemo ići i ka razvitku, zašto da ne", kazala je predstavnica grupacije “Okac” Šejla Bojadžija.

Izrazila je očekivanja da će se u saradnji s Vladom koja, kako je kazala, ima dobre namjere, procesi okrenuti u boljem pravcu, pa i u smislu javno-privatnog partnerstva gdje, kako je naglašeno, druge sredine u BiH uveliko koriste ove mogućnosti  

"Želimo da sagledamo i s predstavnicima privrednih subjekata razgovaramo o budućim  zajedničkim aktivnostima i mogućnostima podrške od Vlade BPK. Saznali smo da je problem nedostatak radne snage,  da je potrebna bolja edukacija i stručno usavršavanje djece u školama kako bi imali bolje pripremljene radnike. Bilo je govora i o mogućim novim projektima koji se mogu realizirati na području kantona gdje do sada nemamo slučajeva javno-privatnog patnerstva za razliku od nekih kantona u kojima je to dobro razvijeno. Imamo zakon i trebamo sagledati koje su to mogućnosti i projekti koji bi se mogli realizovati. Planiramo angažovati stručnjake iz ove oblasti u BiH koji bi nam pokazali u kojem smjeru mogu ići te aktivnosti", kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Predstavnici izvršne vlasti BPK istim povodom danas su posjetili i kompaniju Emka u industrijskoj zoni Vitkovići a slične posjete planirane su u narednom periodu i drugim privrednim subjektima u BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti