NAKON JUČERAŠNJEG INCIDENTA

Inspekcija i dalje na terenu, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

01.02.2023. 15:49 / Izvor: Fena
RIJEKA BOSNA

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal.

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja u kompaniji je obustavljena i u toku je sanacija u pogonu "Čeličana“.

Kako je saopćeno iz Federalne vodne inspekcije, nije uočen pomor ribe prilikom jutrošnje kontrole stanja rijeke nizvodno od mjesta incidenta do Zavidovića.

Utvrđeno je da je do incidenta došlo iz još neutvrđenih razloga usljed izlijevanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana“. To je uočeno prilikom nadzora Federalnog vodnog inspektorata, koji je započeo jučer u ArcelorMittalu po dojavi aktivista za zaštitu rijeke Bosne.

Proizvodnja u pogonu "Čeličana" je odmah obustavljena, a subjekt nadzora od jučer poduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda glavni federalni vodni inspektor.

Predviđeno je probno puštanje proizvodnje u toku dana kako bi bila utvrđena uspješnost sanacije. Trenutno je iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode, zaostale u cijevima ili u zemlji.

Glavni federalni vodni inspektor ostaje na terenu do potvrde sanacije kvara i uspostavljanja proizvodnje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti blagovremeno obavještavati javnost o toku i ishodu nadzora.

Vijest o onečišćenju rijeke Bosne u blizini ArcerolMittala aktuelna je od jučer ujutro, kada su građani Zenice i ekološki aktivisti prijavili da je voda rijeke poprimila crvenu boju.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti