Nakon tračka nade hladan tuš - ništa od ukidanja akciza na gorivo?

02.02.2023. 07:40 / Izvor: Federalna.ba
akcize na gorivo

Jeftinije gorivo građani Bosne i Hercegovine čekaju gotovo godinu.

Jeftinije gorivo građani Bosne i Hercegovine čekaju gotovo godinu. Od marta prošle godine, u parlamentarnoj proceduri je prijedlog ukidanja akciza na gorivo. Isto toliko traje i politički igrokaz u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Od Zastupničkog doma do Doma naroda, pa ponovo nazad.

U ponovljenoj proceduri nakon podrške Zastupničkog doma, čeka se potvrda Doma naroda. No, već sada je izvjesno da potvrda nije sigurna jer prijedlog nema podršku delegata SNSD-a, vodeće stranke u tom Domu.

Već godinu dana cijene goriva divljaju, a parlamentarci miruju. Građanima džepovi sve više prazni, a u državnoj kasi dovoljno da bi se pružila pomoć. Ipak, brze reakcije nema. Dugo čekani prijedlog koji znači jeftinije gorivo, Zastupnički dom još u martu prošle godine je usvojio, da bi ubrzo Dom naroda oborio, pa pri kraju mandata ipak usvojio, ali s amandmanima koji ga potpuno obesmišljavaju i ponovo vraćaju na početak procedure.

Zastupnički dom na početku novog mandata, ponovo test položio i ukidanje akciza na šest mjeseci još jednom usvojio.

“Sve stranke su u različitim fazama usvajanja ovog zakona njega podržale i do zadnjeg trenutka vjerujem da će ovaj zakon biti usvojen jer ovo nije pitanje ni koalicije, ni Srba, Hrvata, Bošnjaka, entiteta, ovo je pitanje zdravog razuma”, kaže Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Sljedeći korak je u Domu naroda. Ali prije nego akcize dođu na dnevni red, ovaj Dom tek treba biti konstituiran. No, poznato je da u novom sazivu neće biti značajnih promjena, pa se i akcizama predviđa ista sudbina kao i protekle godine.

“Mislim u konačnici da će taj prijedlog opet pasti na Domu naroda, vjerovatno iz istih razloga kao što je padao i do sad”, smatra Zlatko Miletić, zastupnik ZNG-a u Zastupničkom domu BiH.

“Godinu slušamo priču o akcizama. Gorivo nije pojeftinilo od 35 feninga do pola marke zato što to nije dao SNSD, koji ima četiri od pet delegata u Klubu Srba”, istakao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Stranka detektovana kao glavni krivac za odgađanje ukidanja akciza u Zastupničkom domu šuti, a zatim šef stranke potvrđuje da od bojkota ne odustaju.

“Što se tiče akciza, da znate da ćemo biti protiv i na Domu naroda protiv ove odluke. Mislimo da eliminacijom prihoda za budžete i za fondove apsolutno smanjujemo našu razvojnu šansu. Kada pregovarate s Evropskom bankom za obnovu i razvoj o izgradnji autoputa ona vam gleda kakve su vam akcize i kako su usmjerene. Ako su one niskog nivoa, nećete moći da izgradite nijedan autoput”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

SNSD novi mandat počinje u novoj koaliciji, ali ni to im nije promijenilo pravac djelovanja. Zajedno, ali čini se, svako svoju politiku vodi.

“Saradnja s bilo kim ne podrazumijeva da morate slijediti bilo čije stavove posebno kad oni su protiv interesa građana”, dodaje Magazinović.

Finansijska olakšica građanima u vrijeme brzo rastuće inflacije, za jedne je moralna obaveza, dug prema narodu i glas zdravog razuma. A drugima je nepotrebno i neopravdano. Negdje između ostaje zarobljen, a ponekad i zaboravljen interes građana. Odgovornost izabranih još jednom je na testu u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti