Agrofarmer iz Janje

Sedmu godinu organizuju proizvodnju i otkup sezonskog povrća i voća

03.02.2023. 07:58 / Izvor: Federalna.ba
otkupljivači

Budućnost poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini je u udruživanju individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Budućnost poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini je u udruživanju individualnih poljoprivrednih proizvođača. Pozitivan primjer tome je i "Agrofarmer" iz Janje koji kroz organizovanu proizvodnju okuplja poljoprivredne proizvođače ovog kraja.

Poljoprivredna zadruga "Agrofarmer" iz Janje već sedmu godinu nastavlja organizovanu proizvodnju i otkup sezonskog povrća i voća. Sa svojim kooperantima i ove godine planira sjetvu industrijskog krompira na površini od oko 500 dunuma, za potrebe fabrike sušenog voća i povrća Semberka iz Janje, a koja je u sastavu kompanije Bingo. Prošle sedmice podijeljeno je prvih deset tona sjemenskog krompira za 42 kooperanata.

"Imamo proizvodnju paprike koju plasiramo u Federaciju i ostalog povrća po potrebi. Vidjet ćemo kakva će biti ova godina. Ušli smo u proizvodnju na površini nekih 500 dunuma industrijskog krompira. To nisu dovoljne količine za potrebe lokalne fabrike, međutim, prošla godina je bila mnogo teška za proizvodnju tako da su neki proizvođači odustali", navodi Mujo Bogaljević, direktor OPZ "Agrofarmer" iz Janje.

Zadovoljni su redovnošću podsticaja entitetskog Ministarstva za poljoprivredu, a prvi put u podršku ove proizvodnje uključio se i Agrarni fond Grada Bijeljina. Ovih dana Opštoj poljoprivrednoj zadruzi „Agrofarmer“ odobren je projekt vrijedan 470.000 KM. Projekt finansira UNDP u iznosu 75%, dok zadruga, odnosno kooperanati, sufinasiraju sa 25% od ukupne vrijednosti projekta. Projektom je obuhvaćena nabavka mineralog đubriva za 45 kooperanata zadruge – za proljetnu sjetvu.

"To će u mnogome olakšati proizvodnju za ovu godinu. Mislim da će to da popravi negativan skor od prošle godine i dobro će nam doći da vrati vjeru proizvođačima", dodaje Bogaljević.

Pored nepovoljnih vremenskih prilika i cijena repromaterijala, veliki problem proizvođačima predstavlja i nedostatak radne snage, te veliki broj gazdinstava proizvodnju zasniva isključivo na količinama za vlastite potrebe. Stoga je budućnost poljoprivredne proizvodnje upravo u udruživanju individualnih poljoprivrednih proizvođača koji na taj način lakše dolaze do tržišta. Na površini od 15 hektara Nedžad Velagić iz Janje bavi se proizvodnjom povrća, sav urod predaje u lokalnu zadrugu.

"Zadruga je simbol svega toga, saradnja je izuzetno dobra, poštena, radi se. Živjeti se mora, raditi se mora. Neka je godina dobra, neka nije...", kaže Nedžad Velagić.

A zagarantovan otkup i siguran plasman proizvođačima su od neprocjenjivog značaja. Da nema organizovanog otkupa, bili bi, kažu, osuđeni na prodaju na gradskoj tržnici gdje ni plasman a ni adekvatna cijena nikada nisu pouzdan faktor za obezjeđivanje egzistencijalnih sredstava. U Agrofarmeru imaju plan izgradnje hladnjače.

"Proizvođačima bismo mogli u određenom periodu pomoći da skladište svoje proizvode i tako sačekaju bolju cijenu", navodi Bogaljević.

Od svojih kooperanasta, Agrofarmer iz Janje i ove godine planira otkupiti 1500 tona kropira, te oko 200 tona ostalog povrća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti