Novoizgrađena 110 kV trafostanica

Tešanj osigurao napajanje električnom energijom za naredna desetljeća

06.02.2023. 17:16 / Izvor: Akta.ba
trafostanica

Na lokalitetu Poslovne zone “Glinište” u Jelahu danas je u rad puštena novoizgrađena 110 kV trafostanica za napajanje područja općine Tešanj.

Na lokalitetu Poslovne zone “Glinište” u Jelahu danas je u rad puštena novoizgrađena 110 kV trafostanica za napajanje područja općine Tešanj.

Suad Huskić,načelnik Općine Tešanj kazao je da se radi o investiciji ukupne vrijednosti oko osam miliona konvertibilnih maraka, za koju su veliku podršku imali od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njenog premijera Fadila Novalića te Uprave Elektroprenosa BiH.

"Realizacijom ovog projekta područje općine Tešanj imat će u narednih 30 do 50 godina dovoljnu količinu električne energije, čime su stvoreni preduslovi za daljnji privredni razvoj naše sredine, a što mi je posebno drago. Ovaj je projekat i dio Strategije razvoja općine Tešanj, a na njemu smo radili posljednjih pet godina", ističe Huskić.

trafostanica

 

Napominje kako je izgradnjom te današnjim puštanjem u rad trafostanice u PZ “Glinište” omogućeno napajanje električnom energijom za tu općinu iz dva dodatna pravca - Teslića i Doboja, dok su do sada strujom snabdijevani samo dalekovodom iz pravca Maglaja te iz 110 kV trafostanice smještenoj u Poslovnoj zoni “Bukva” u Tešnju.

PZ “Bukva”, dodaje Huskić, već je popunjena privrednim subjektima, dok je 15-ak hala sagrađeno te se u nekim već odvija i proizvodnja u PZ “Glinište”, za čiju su izgradnju općina Tešanj i Zeničko-dobojski kanton izdvojili ukupno oko tri miliona KM. 

Ovaj projekat je dio Strategije razvoja općine Tešanj na kojem su radili posljednjih pet godina. Područje općine Tešanj sada se napaja električnom energijom sa tri strane.

Veliku podršku u realizaciji ovog projekta Općini je pružila Vlada FBiH, kao i dio uprave Elektroprenosa BiH koji su bili uključeni u ovaj projekat. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti