ODRŽANA KONFERENCIJA

2023. može biti godina aktivnosti na energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini

06.02.2023. 17:23 / Izvor: Akta.ba
konferencija

Održana konferenciju pod nazivom "Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini"-

Švedska kao predsjedavajuća Vijeća EU, Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini održali su danas konferenciju pod nazivom „Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Domaćin konferencije je Zeleni klub, međustranački klub parlamentaraca u Bosni i Hercegovini.

"Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas sve u svojstvu domaćina današnje konferencije ispred Zelenog kluba koga čine zastupnici iz parlamenata na svim nivoima vlasti, koji dolaze iz različitih stranaka, okupljeni oko tema energetske efikasnosti, ekologije i energetike. Naš rad je zasnovan na principu da, uvažavajući sve različitosti, prije svega političke, smatramo da ipak postoje teme na kojima možemo uspješno sarađivati i dati dobar primjer da politički angažman ne mora i ne treba biti zasnovan isključivo na sukobima i nerazumijevanju. Pozivam donosioce odluka i ključne političke lidere da ne zatvaraju oči pred ovako važnim temama koje su neopravdano gurnute u stranu. Mi u Zelenom klubu se radujemo da budemo partneri sa svima vama, da se zajednički suočimo sa stvarnošću i svjesni svojih obaveza danas povlačimo pametne i održive poteze kako bi za 27 godina mogli reći: uspjeli smo, uradili smo svoj dio posla i pomogli da Evropa postane karbonski neutralan kontinent", rekao je Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Konferencija je okupila parlamentarce, predstavnike različitih institucija vlasti, stručnjake iz javnog i privatnog sektora, kao i međunarodne predstavnike i organizacije civilnog društva, u razgovoru o tome na koji način 2023. može biti godina aktivnosti za ubrzanje energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine zahvalio je organizatorima na ovom značajnom događaju i temi, ističući da se na poteškoće i poremećaje na energetskom tržištu može odgovoriti multisektorskim i sveobuhvatnim pristupom te naglasio da je dekarbonizacija energetskog sektora mperativ za nas jer samo na taj način možemo osigurati stabilnost i bezbjednost sistema, uz prelazak na čiste, obnovljive izvore energije.

"Ovo je ne samo naša obaveza na osnovu Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije, već i ogromna razvojna šansa, jer je upravo energetika jedna od najvažnijih privrednih grana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. S tim u vezi, proces dekarbonizacije energetike je potrebno detaljno planirati i sistematski realizovati, na čemu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH aktivno radi, u bliskoj saradnji sa entitetskim ministarstvima energije i zaštite životne sredine, kako bismo razvili moderan, konkurentan i klimatski održvi energetski sistem.“

U januaru ove godine, Švedska je preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini je na današnjoj konferenciji predstavila jedan od četiri glavna cilja tokom predsjedavanja "Prosperitet – zelena i energetska tranzicija". Također je govorila o dugogodišnjim naporima Švedske u borbi protiv klimatskih promjena u zemlji, ali i globalno, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, gdje je Švedska među najvećim bilateralnim donatorima sa značajnim ulaganjima u energetsku efikasnost:

"Posebno sam ponosna i sretna što su metode i mehanizmi razvijeni tokom godina provođenja projekata energetske učinkovitosti, a koje je finansirala Švedska, trasirali put za ubrzanje i povećanje energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, uz sredstva EU i u skladu s ciljevima švedskog predsjedavanja EU i ciljevima Zelene agende EU za Zapadni Balkan".

EU je stavila značajna sredstva na raspolaganje Bosni i Hercegovini u cilju ubrzanja i povećanja aktivnosti ka budućnosti zelene energije u Bosni i Hercegovini, uključujući i kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, sa 9 milijardi eura bespovratnih sredstava dostupnih za region. Štaviše, kako bi se pomoglo stanovništvu Zapadnog Balkana da se izbore sa rastućim cijenama kao rezultatom ruskog agresorskog rata u Ukrajini, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je tokom svoje nedavne posjete regionu Paket energetske podrške EU za Zapadni Balkan u vrijednosti od milijardu eura. Polovina tog paketa je namijenjena kao trenutna pomoć od 500 miliona eura, od čega je 70 miliona izdvojeno za Bosnu i Hercegovinu za podršku ugroženim porodicama, kao i za podršku energetskoj tranziciji.

Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini pozvao je novoformirane vlasti da u potpunosti iskoriste raspoložive resurse za energetsku tranziciju, te naglasio da je promjena ostvariva: "S važnim korakom koji je Bosna i Hercegovina napravila ka članstvu u EU sa kandidatskim statusom, zemlja je obavezna usklađivati se u cijelosti sa klimatskim i energetskim planom EU kako bude napredovala na svom evropskom putu. Dobra vijest je da je promjena apsolutno ostvariva. Ova zemlja ima prirodne resurse koji bi je mogli učiniti centrom obnovljive energije na Zapadnom Balkanu. Nema razloga zašto ne prihvatiti čistiju budućnost. EU i njene države članice pružit će podršku tokom svakog koraka".

 

U okviru konferencije, organizovana je panel diskusija na temu energetske efikasnosti kao bitne komponente energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, uz učešće Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine. Tokom ove diskusije, svoja iskustva o prednostima mjera energetske efikasnosti iznijeli su predstavnici korisnika projekata finansiranih iz Švedske i Evropske unije, kao i predstavnici opština/općina i gradova iz BiH u kojima su ove mjere implementirane.

Napredak postignut kroz uspješne modele testirane u različitim dijelovima zemlje u okviru projekata finansiranih od Švedske, a koje je implementirao UNDP, predstavljen je u završnom obraćanju Steliane Nedera, rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini. "Održiva energija je okosnica zadaće UNDP-a širom svijeta, a u Bosni i Hercegovini čini veliki dio našeg portfelja aktivnosti. Dugogodišnji smo partner Švedske u klimatskim akcijama u BiH, ali i sarađujemo sa Japanom i Slovačkom te podržavamo globalne fondove kao što su GCF i GEF. Kroz ova partnerstva podržali smo modele energetske efikasnosti u javnom, privatnom i stambenom sektoru koji su spremni za dalju širu primjenu. Danas pozivamo sve partnere da iskoriste snažnu podršku EU koja dolazi kroz Energetski paket, kao i finansijske mogućnosti drugih razvojnih banaka i međunarodnih finansijskih institucija kako bi ubrzali i povećali mjere energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije i učinili 2023. godinom akcije i godinom rezultata", zaključila je Nedera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti