STRATEŠKI ODJELI

Konferencija PIT Nabava okupila stručnjake segmenta nabave iz BiH i regije

16.02.2023. 10:30 / Izvor: Akta.ba
pit nabava

Odjeli nabava u kompanijama danas su strateški odjeli koji donose dobit kompanijama, jedna je od poruka konferencije PIT Nabava 2023.

Odjeli nabava u kompanijama strateški su odjeli koji donose dobit kompanijama, jedna je od poruka konferencije PIT Nabava 2023 koje se u organizaciji PIT.BA, Targer E&C i Privredne komore Federacije BiH održava u Sarajevu. 

Konferencija je okupila oko stotinu učesnika iz oblasti nabave, vlasnike, direktore, menadžere, zaposlenike u nabavci, koji žele da čuju više o procesima nabavke, te stručnjake iz BiH i regije koji će imati priliku da čuju aktuelnu problematiku i ograničenja u procesu nabavke, kao i sva praktična rješenja i moguća unapređenja procesa. 

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog nikad punije sale. 

 

 

"To govori o tome da smo sa partnerima u potpunosti pogodili temu. Sam sistem nabave u današnjem vremenu nikad nije bio izazovniji. Važno je da kompanije koje imaju sisteme nabave saslušaju primjere dobre prakse, iskustva iz regiona i da svi zajedno prepoznamo probleme koje ovaj sistem poslovanja ima. Neka Privredna komora bude mjesto gdje ćete iznositi vaše ideje, kako bismo bili spremni za sve buduće događaje koje dolaze", poručio je on i pozvao kompanije, članice komore da nastave ovim tempom kako bi sa partnerima pravili slične događaje sa zanimljivim i potrebnim temama koje njihov posao zahtjeva.

Samira Avdić, predstavnica Bravaria Industrial Marketing, istakla je činjenicu da su bh. kompanije na odjele nabave počele gledati kao na strateške odjele koji na kraju cijelog lanca donose dobit kompanijama.

"Od velike je važnosti da nabava donosi ispravne odluke i zato smo danas ovdje -  da pričamo o strateškoj nabavi, stvaranju dodatne vrijednosti, razvoju partnerstva sa dobavljačima i temi koja je neizbježna u svim segmentima poslovanja, a to je digitalizacija“, istakla je Avdić.

Govoreći o interaktivnom dijelu konferencije, napomenula je da će on pomoći učesnicima kako da iskoriste teoriju igara u poslu, dok će panelisti govoriti o tome kako bolje nabavljati.

Cilj prve konferencije na ovu temu u Bosni i Hercegovini je da se pokrene priča o nabavi, edukacija ljudi koji rade u nabavi, te stručnjacima iz ovog sektora dati priliku da podijele svoja znanja i iskustva i svi zajedno napravimo platformu gdje sve kompanije mogu rasti.

Konferencija je zamišljena kao cjelodnevni događaj podijeljen u dva dijela. Prvi dio konferencije posvećen je strateškom poslovanju, dok je drugio dio posvećen digitalizaciji.

Fokus konferencije je na procesu nabavke i izgradnji strateškog partnerstva sa ključnim dobavljačima, platformama za javnu nabavku kao i vještinama pregovaranja. Bitna karika u lancu nabave su i logističke kompanije i distribucijski centri koji su u stalnom kontaktu sa nabavnim procesima i koji znaju kako nabavka "diše". 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti