Loš kvalitet materijala, suknje preuske

Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši

20.02.2023. 08:22 / Izvor: Faktor
uniforme

Zdravstveni radnici u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo razočarani su i ljuti na menadžment ustanove, nakon što su dobili nove uniforme za rad.

Zdravstveni radnici u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo razočarani su i ljuti na menadžment ustanove, na čelu sa doc. dr. Abelom Baltićem, nakon što su dobili nove uniforme za rad.

Od sinoć po društvenim mrežama šire se fotografije zdravstvenih radnika obučenih u uniforme, koji u njima više liče na sve drugo osim na doktore, medicinske sestre, tehničare, piše Faktor. 

O ovim uniformama pisao je i Fokus.ba prije nekoliko dana. 

Pogazili kodeks medicinske etike

"Kao da smo robijaši", "Bolje su obučeni oni koji izdržavaju kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Zenica", "Nikad ovo na sebe neću obući. Sramota! Dovoljno je što radim na stolici (stomatološkoj) iz 18. stoljeća, a pritom za JUDZKS zaradim oko 300.000 KM godišnje", "Užas ovo je dokaz koliko smo obezvrijeđeni. Dobila sam suknjicu za broj manju sa dubokim izrezom, a tražila hlače. Nije prikladno vidjeti recepcionerku hotela da radi u uskoj suknjici, a ne medicinske sestre koje pružaju usluge bolesnoj populaciji i to na nivou javne ustanove. Da nije tužno bilo bi žalosno! Bijeli mantil ima etiku i ponosno se nosi, a ova uniforma gazi kodeks medicinske etike"..., samo su neki od komentara zdravstvenih radnika po društvenim mrežama.

Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja (OSOJUDZ) KS, kaže kako su svi dobili po jednu uniformu, bijelu i tamno plavu diplomirani zdravstveni kadar, a svijetlo plavu srednji zdravstveni kadar.

"Sastav materijala je 65 posto poliester, a 35 posto pamuk, isto da ste na sebe navukli ceradu. Ja sam fizioterapeut i ne mogu raditi u dugim rukavima, pantalone sam, iako smo svi pisali koji broj nam treba, dva puta morao zavrnuti jer su preduge. Za kolegice koje su odabrale suknje umjesto pantolona, iskreno ne znam kako će hodati, osim ako nisu prošle napredni kurs za gejša hodanje, jer su užasno uske. U papiru iz tenderske procedure bilo je naznačeno da se uniforme mogu prati na 60 stepeni Celzijusa, na uniformama koje smo sada dobili piše 40. Zabranjeno mi je da je sušim u sušilici, dakle dobio sam jednu i ako je uprljam u čemu ću raditi, kako će se evo konkretno za moje poslove i fleke od ulja koje koristimo u litrima oprati na 40 stepeni Celzijusa, da sve to osušim do sutra ili isti dan jer nemam drugu u ormaru", govori Avdović.

Da ovakve uniforme predstavljaju zdravstvenu prijetnju za sigurnost uposlenih, stav je OSOJUDZKS od početka prošlog mjeseca, a sa tim su upoznali i menadžment zdravstvene ustanove kojem su uputili zahtjev u kojem su, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH i Zakonom o vijeću uposlenika FBiH, izrazili nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj njihovoj odluci.

"Iskreno, nismo se nadali da nas neće poslušati. Iz menadžmenta dolazi informacija da će svi koji ne budu poštovali novu proceduru o uniformama, dakle, koji je ne budu nosili, biti disciplinski gonjeni. Nismo još donijeli konačnu odluku, ali postoje dvije opcije - ili ćemo tražiti da se sve uniforme vrate, pa neka predaju na disciplinsku 2.000 ljudi ili ćemo s ponosom obući uniforme, obavijestiti inspekciju da, kad je pošaljemo u vešeraj na pranje, dok se ne vrati, nemamo u čemu raditi. Neka se onda vidi bruka i sramota najveće zdravstvene ustanove primarne zaštite u državi", dodaje Avdović.

Upravni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije KS za naredni četvrtak zakazao je sastanak Upravnog odbora na kojem će se donijeti odluka šta će se uraditi sa uniformama.

"Uniforme kvalitetnom ne odgovaraju zaposlenicima čije stavove mora uvažiti poslodavac", kazao je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata.

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinski sestara i tehničara KS, kaže da u svojih 30 godina radnog staža nije vidio da neko bojama "obilježava" zaposlene u zdravstvenim ustanovama po tome koju stručnu spremu imaju.

"Po meni zdravstveni radnik treba nositi bijelu uniformu, sve ostalo je diskriminacija. Nadalje, dobili smo veoma nekvalitetne uniforme. Naše kolege većinom sebi kupuju uniforme, naš Sindikat je sklopio ugovor sa nekim firmama kako bismo mogli kupovati na rate. Ne ponižavam nikoga, ali te uniforme izgledaju kao robijaške", istakao je Vatreš.

Po objavljivanju tenderske procedure početkom augusta prošle godine javila su se dva ponuđača, da bi krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS sklopila ugovor o nabavci uniformi sa firmom Greensoft d.o.o. iz Zenice, odgovor je koji je Faktor dobio iz ove zdravstvene ustanove početkom januara. Tada su nam kazali kako je kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantili) urađena nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure, a Ugovor, koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, iznosi 399.496, 50 KM sa PDV-om.

Na internet stranici firme stoji "da se bave proizvodnjom proizvoda od tekstila te da na prvo mjesto stavljaju zdravlje i udobnost".

Kao direktorica firme u tekstu objavljenom na ovom linku, navodi se Hatidža Šarić-Tufekčić, članica Naroda i pravde i koja je bila na kandidatskoj listi ove stranke na izborima održanim prošle godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

U tekstu Šarić-Tufekčić navodi kako je "prije pokretanja biznisa neko vrijeme radila kao prevodilac, ali je htjela da radi za sebe, da ima prilagođeno radno vrijeme porodici i obavezama pored posla".

"Proizvodimo sve vrste medicinskih - radnih uniformi, opreme za klinike i bolnice. Pored toga, proizvodimo platnene pelene za bebe, higijenske uloške za žene, tufere za dojilje i drugi program za bebe kao što su posteljine, jastuci za dojilje i trudnice, jastučići protiv grčeva, a trenutno proizvodimo i maske", kazala je Šarić-Tufekčić, potpisana u tekstu kao direktorica ovog preduzeća koja je po zanimanju turkolog.

Namjeravali smo čuti - šta o svemu misli i direktorica firme koja je šila uniforme, no na naš upit, muškarac koji se javio na telefon naveden na stranici Greensoft d.o.o. Zenica kratko je odgovorio:

"Nemojte nas vrijeđati. Hatidža Šarić-Tufekčić nije naša direktorica, ona ovdje ne radi i nemojte više zvati"

Pozvali smo i Hatidžu Šarić-Tufekčić.

"Nisam involvirana u tu priču i ne mogu vam ništa kazati. Nisam uposlena u toj firmi, ja radim u preduzeću "Braća Karić"" kazala je Šarić-Tufekčić i prekinula telefonski razgovor.

Šta kaže generalni direktor Baltić

Šta na sve kaže doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS? Na početku odgovora, kojeg smo dobili u pisanom obliku, Baltić podsjeća kako je "obavještenje o nabavci uniformi za uposlenike objavljeno 5. augusta 2022. godine na Portalu Agencije za javne nabavke". Međutim, kako dalje dodaje, "odmah je nakon objave uočena tehnička greška na način da u aplikaciji Portala nije bilo obilježeno da se radi o rezervisanom ugovoru".

"S obzirom da je u Planu javnih nabavki za 2022. postupak predviđen u skladu sa članom 9. Zakona o javnim nabavkama kao rezervisani ugovor, te da je i u tenderskoj dokumentaciji naznačeno da se radi o rezervisanom ugovoru, iz tog razloga je bila izmjena Obavještenja istog dana. Na dalje, produženje roka za dostavu ponuda i javnog otvaranja je bilo iz razloga što je dostavljena žalba na tendersku dokumentaciju, koja je proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi, te se nakon Rješenja Ureda za razmatranje žalbi, koji je odbacio žalbu kao neosnovanu, morao zakazati novi termin za dostavljanje ponuda i javno otvaranje ponuda", navodi Baltić i dodaje:

"U vezi primjedbe na sastav materijala obavještavamo vas da je ponuđač, na naš zahtjev dostavio Izvještaj laboratorijske analize Bosnainspekt d.o.o Sarajevo kojim je konstatovano da ponuđeni materijal sastava 65 posto poliester, 35 posto pamuk u tenderskoj dokumentaciji je prihvatljiv za izradu uniformi za uposlenike, te su dostavljeni i certifikati ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015. Firma Greensoft Zenica je uredno u tenderskoj dokumentaciji dostavila dokumente kojima dokazuje da među uposlenicima ima 50 posto osoba sa invaliditetom. Kompletan postupak javne nabavke nalazi se na Portalu Agencije za javne nabavke i u bazi Ureda za borbu protiv korupcije", kaže Baltić.

Navodi kako nije upoznat sa vlasničkom strukturom dobavljača.

Uz odgovor na upit Faktora, iz kabineta Baltića dostavili su i nalaz laboratorijske analize Bosnainspekt doo Sarajevo iz koga se vidi da je navedeni materijal prihvatljiv za izradu uniforme za medicinske radnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti