Trgovska gora

Jesu li bh. vlasti zakasnile: Tek istražuju procesne mogućnosti protiv Hrvatske

27.02.2023. 14:00 / Izvor: N1
Košarac

Ministarstvo inostranih poslova BiH treba se više zalagati za pitanje odlaganja istrošenog nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovske gore, te spriječiti takav naum Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba se više zalagati za pitanje odlaganja istrošenog nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovske gore, te spriječiti takav naum Hrvatske, zaključeno je nakon sastanka ministra prostornog uređenja, ekologije i građevinarstva RS Bojana Vipotnika i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Putem ESPO konvencije pokrenuće proceduru, kažu, a pravni tim Bosne i Hercegovine sprema dopise evropskim institucijama.

"Zadnja instanca je otvaranje mogućnosti međunarodnih arbitraža. Vjerujem da će se ovo pitanje riješiti diplomatskim putem i da će Hrvatska odustati od odlagališta. Pitanje Trgovske gore je pitanja opstanka građana 13 opština, to pitanje nije završeno. U toj borbi očekujemo i podršku medija", kaže Bojan Vipotnik.

Ministar Košarac vjeruje da će MIP BiH djelovati ne verbalno, već konkretno. Kaže da se istražuju procesne mogućnosti koje BiH ima.

"Imaćemo mnogo posla u zaštiti naših interesa. Da dokažemo da ovo što Hrvatska radi na lokalitetu Čerkezovac je štetno po zdravlje stanovnika RS i FBiH. Nismo naivni, Hrvatska će nastaviti da radi ispod radara", kaže Košarac.

Novinari su ministra Košarca pitali da li može bez birokratskog rječnika konkretno reći šta je urađeno, no polemika se razvila. Ono sto je ostalo jasno jeste da je “obezbijeđen 1 milion KM”, da novac nije potrošen, da će u narednih par dana početi istraživanja sa BiH strane Une.

BiH je nakon lokalnih peticija 2015. godine, protesta građana u slivu Une, ranije formirala ekspertski i pravni tim, a nakon toga i koordinacioni.

Skoro četiri godine od formiranja, održano je svega nekoliko sastanaka, na kojima nije bilo dogovora, niti konkretnih koraka, kamoli pomaka.

Zvanične reakcije iz Hrvatske nema, osim u onom dijelu da se nastavljaju poslovi na pripremi lokacije kasarne Čerkezovac, što je u nekoliko navrata potvrdio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti