Utvrđena Metodologija računanja promjenljivosti cijene u javnim nabavkama BiH

27.02.2023. 15:53 / Izvor: Akta.ba
vtk

Metodologija računanja promjenljivosti cijene predstavlja bitan instrument kojim se amortizuju i prevazilaze izazovi i problemi sa kojima se susreću, kako ugovorni organi, tako i sami izvođači ugovora.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, zajedno sa privrednim komorama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH organizovala je sredinom 2022. godine okrugli sto na temu “Regulisanje ugovora u svjetlu poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda”.

Zaključci ovog Okruglog stola dostavljeni su svim relevantnim institucijama u BiH, a jedan od zaključaka je bio formiranje stručnog radnog tima koji će na osnovu dobrih iskustava zemalja iz regiona (Hrvatska, Srbija) i zemalja EU, te iskustava i problema sa kojima se, kako javni tako i privatni sektor u BiH, svakodnevno susreće, utvrditi metodologiju računanja cijene te istu dostaviti nadležnim institucijama.

Metodologija računanja promjenljivosti cijene predstavlja bitan instrument kojim se amortizuju i prevazilaze izazovi i problemi sa kojima se susreću, kako ugovorni organi, tako i sami izvođači ugovora.

U cilju objektivnog i transparentnog utvrđivanja promjenjivosti direktnih troškova ugovorene cijene, nastale usljed nepredvidivih događaja, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Brčko Distrikta, uputila je Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, te vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta prijedlog Metodologije za objektivno utvrđivanje promjenjivosti ugovorene cijene u postupcima javne nabavke u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti