O akciji "Klaster"

Agencija za akreditaciju: "Ništa nije ukazivalo na prodaju diploma"

28.02.2023. 08:18 / Izvor: Srpska.info
Diplome

U postupcima akreditacije diploma, koje su otkrivene tokom akcije "Klaster", ništa nije ukazivalo da postoji ikakva zloupotreba, jer bi se u tom slučaju zaustavio proces akreditacije.

U postupcima akreditacije diploma, koje su otkrivene tokom akcije "Klaster", ništa nije ukazivalo da postoji ikakva zloupotreba, jer bi se u tom slučaju zaustavio proces akreditacije.

Ovo tvrdi Biljana Vojvodić, direktorka Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova TRepublike Srpske. 

Vojvodićeva je, gostujući na RTRS, istakla da je kupovina diploma ogroman problem o kojem se mnogo priča ali, kako je rekla, nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže ova pojava.

"Mi provjeravamo usklađenost rada sa standardima, a ovakve pojave se mogu otkriti samo kroz istražne radnje. U postupcima akreditacija zakonitost se podrazumijeva", ističe Vojvodićeva.

Ona je dodala da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za određene institucije gdje je taj proces u toku, a kako bi se nakon započete istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Ukoliko akcija “Klaster” dobije sudski epilog, optuženi bi se mogli suočiti sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama, jer su optuženi za krivična djela.

Vojvodićeva je naglasila da ova afera narušila ugled visokoškolskog sistema i ustanova, te će, kako je rekla, trebati vremena da se taj ugled i povjerenje vrati.

"Sve što se dogodilo bacilo je negativno svjetlo i unijelo nepovjerenje u rad visokoškolskih ustanova. Nadam se da će svi oni koji su učestvovali u nezakonitoj dodjeli diploma biti kažnjeni i da u ovom sistemu neće biti mjesta ovakvoj vrsti zloupotreba", navela je Vojvodićeva.

DOKTOR NAUKA ZA 5 DANA

Akcija “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika, jedan je od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH, izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

On je istakao da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inženjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti