Naglasak na obrazovanje srca i uma

IBU obilježio 15. godišnjicu i promovirao novu generaciju studenata

03.07.2023. 15:19 / Izvor: Akta.ba

Internacionalni Burch univerzitet (IBU) u Sarajevu proslavio je 15. godišnjicu postojanja i rada svečanom ceremonijom promoviranja diplomanata, magistranata i doktoranata.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU) u Sarajevu proslavio je 15. godišnjicu postojanja i rada svečanom ceremonijom promoviranja diplomanata, magistranata i doktoranata održanoj u petak, 30. juna u hotelu Hills.

Ova značajna prekretnica označava 15 godina neprekidnog rasta, akademske izvrsnosti i poduzetničkog duha. Od skromnih početaka, Univerzitet je izrastao u respektabilnu instituciju posvećenu akademskoj izvrsnosti i poduzetništvu, pripremajući studente za izazove budućnosti kroz praktično učenje i inovativne pristupe.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak retrospektivno se osvrnuo na razvoj institucije:

“S ponosom obilježavamo 15. godišnjicu Internacionalnog Burch univerziteta i uspjehe naših studenata. Naša početna ambicija bila je da njegujemo inovativne mislioce spremne oblikovati budućnost, a danas, preplavljeni ponosom, vidimo da se ta vizija ostvaruje. Naši diplomanti, magistranti i doktoranti ne napuštaju samo sa diplomom, već sa duhom inovativnosti, željom za promjenom i setom vještina koje će im služiti na njihovom budućem putu."
 

Prof. Poturak je naglasio da je "posljednjih 15 godina obilježeno rastom i prilagodljivošću, razvijajući se od skromnih početaka do postizanja statusa poštovane institucije posvećene akademskoj izvrsnosti i poduzetništvu. Kao univerzitet sa poduzetničkim duhom, nastavit ćemo poticati kreativnost, inovativnost i liderstvo. Naš cilj je da njegujemo ne samo intelekt već i srce naših studenata, oblikujući ih da postanu ne samo uspješni profesionalci, već i pojedinci puni suosjećanja.”

burc

Svečanu promociju diplomanata, magistranata i doktoranata dodatno su uveličali brojni gosti i partneri Internacionalnog Burch univerziteta, među kojima su bili: Timothy Fisher, globalni direktor grupacije Stirling Education sa sjedištem u Londonu, prof.dr. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, i brojni drugi gosti.

Kao globalni direktor obrazovne grupacije Stirling Education, Timothy Fisher je izrazio zadovoljstvo obraćajući se budućim liderima. Naglasio je da je grupacija Stirling Education, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, posvećena promoviranju kvaliteta, inovacija i preduzetništva te da je njen cilj razvoj mladih. Pritom je istakao važnost individualnog doprinosa za napredak društva te obavezu nastavljanja podrške studentima i nakon studija. Fisher je zahvalio roditeljima na povjerenju te je istakao da Stirling, kao britanska obrazovna ustanova, teži prenošenju vrijednosti investicija, kvaliteta, inovacija i poduzetništva na svoje studente. Na kraju je čestitao diplomcima, magistrantima i doktorantima i obećao kontinuiranu podršku Stirlinga u njihovim profesionalnim nastojanjima.

Prisutnima se obratio i prof.dr. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine:

“Od prvih dana osnivanja Internacionalnog Burch univerziteta učestvujem u svojstvu svjedoka događanja i razvoja ovog univerziteta. 15 godina od osnivanja Univerziteta je pokazalo da su svi oni koji su imali viziju bili u pravu kada su odlučili da osnuju univerzitet koji je u pretežnoj nastavi na engleskom jeziku, i koji je omogućio hiljadama studenata da steknu kvalitetno obrazovanje. U svojstvu direktora razvojne agencije, mogu da potvrdim da je Internacionalni Burch univerzitet postao jedan od prepoznatih subjekata u Bosni i Hercegovini i šire kao nosilac kvaliteta u visokom obrazovanju. U tom smislu, čestitam rektoru, profesorima, studentima i svima koji su zaslužni za ovaj uspjeh.”

enes

Na IBU-u, studenti imaju mogućnost odabrati između različitih studijskih programa koji su usklađeni sa tržišnim zahtjevima, uključujući informacijske tehnologije, grafički dizajn i multimediju, menadžment, genetiku i bioinžinjering, arhitekturu, elektrotehniku, bankarstvo i finansije, digitalne komunikacije i odnose s javnošću, međunarodne odnose i evropske studije, te engleski jezik i građevinarstvo.

Svečana ceremonija obilježavanja 15. godišnjice IBU-a bila je prilika da se slave postignuća Univerziteta, ali i da se pošalje snažna poruka o budućnosti: s misijom oblikovanja budućih lidera, stvaranja suosjećajnih pojedinaca i promocije inovacija, IBU je i dalje posvećen stvaranju svijetle budućnosti kako za sve svoje studente tako i za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti