Nisu opstale

Koji je razlog zatvaranja socijalnih prodavnica u BiH?

01.03.2023. 08:19 / Izvor: BHRT
socijalne prodavnice

Ideja o prodavnicama za građane slabijeg imovinskog stanja u BiH pokrenuta je još 2009. godine.

Ideja o prodavnicama za građane slabijeg imovinskog stanja u BiH pokrenuta je još 2009. godine. Nakratko je zaživjela u Sarajevu u vidu dvije prodavnice i nakon njihovog zatvaranja ostala je samo ideja i nadanje da će se ovaj projekat pokrenuti i realizovati u nekom skorijem roku, zbog onih u potrebi. Istražili smo, šta je razlog zatvaranja socijalnih prodavnica kod nas? 

Riječ je, podsjećamo, o prodavnicama u kojima su cijene niže od 30% do 40% i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati građani sa primanjima nižim od 500KM. Da bi ovakve prodavnice bile korisne ljudima u  potrebi smatraju i stručnjaci, međutim problemu siromaštva potrebno je, kažu nam, pristupiti sa više aspekata.

Igor Gavran, ekonomista - "Osim ove mjere, mi moramo raditi na tome da cijene u svim prodavnicama, za sve građane, budu manje jer one su sad efektivno iznad nivoa koji je opravdan troškovima. Potrebno je, da bi se pomoglo građanima, učiniti dvije stvari - jedna je da se prisile trgovci da smanje cijene na normalan nivo, a druga je da se onim socijalno ugroženim dodatno pomogne". 

Da li je proteklih godina bilo sličnih zahtjeva za pokretanje ovog projekta iz Federalnog ministarstva trgovine, koje je 2009. bilo začetnik ove ideje tokom dana nismo dobili odgovor. Građani o ovoj ideji imaju podijeljena mišljenja.

Više je razloga, kažu stručnjaci, zašto nisu opstale one koje su već bile otvorene.

Murisa Marić, izvršna ravnateljica Udruge građana DON Prijedor - "Mnogi centri, ali i proizvođači ne mogu svoje robe da daju ovim prodavnicama kada je ona već nekoliko mjeseci pred istek roka zato što plaćaju PDV na sve te proizvode. I onda to uništavaju u krugu preduzeća, a u nekom prethodnom periodu nije moglo doći do socijalnih prodavnica da se proda".

Koncept socijalnih prodavnica odavno postoji u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.  Prva socijalna prodavnica u Velikoj Britaniji otvorena je prije 10 godina, a u  Švedskoj ih je u proteklih nekoliko godina otvoreno čak 8.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti