Najavljene tužbe

Tužbe zbog deponije Uborak, Mostar bi ponovo mogao biti zatrpan smećem

08.03.2023. 09:38 / Izvor: Federalna.ba
UBORAK

Više od godinu traje borba predstavnika Građanske inicijative "Jer nas se tiče" iz Mostara.

Više od godinu traje borba predstavnika Građanske inicijative "Jer nas se tiče" iz Mostara. Rješenje problema deponije Uborak se ne nazire, uprkos brojnim razgovorima s predstavnicma kantonalne vlasti.  Najavljene su i tužbe.

Husnija Greljo svako jutro, priča nam, prošeta do deponije Uborak i uvijek ga, kaže, dočeka neko novo neprijatno iznenađenje. Prošle sedmice to su bile otpadne vode koje su procurile ispod zidina deponije. Mrtve ptice, nesnosan smrad, zagađena zemlja - mnogo je razloga zbog čega život stanovnika bjelopoljske kotline postaje nemoguć.

"Kad su proširivali deponiju, na jedan pad pored deponije prostrili su foliju, svaki dan sam to gledao, nikako nisu spojili s onom prijašnjom folijom i sad sva ocjedna voda ide van. Sumnjamo da je deponija pukla", navodi Greljo.

A umjesto rješenja na djelu su optužbe. Predstavnici građanske inicijative tuže Grad zbog zahjeva da se deponija proširi na još jednu kasetu, a odgovor iz Grada je da se tamo ništa ne može napraviti dok se tužbe ne povuku.

"Od nas traže da povučemo tužbu koju smo opet uputili protiv nove okolinske dozvole koju su dobili, jer se tamo navodi da se ovdje može odlagati medicinski i bilo koji drugi otpad kao i otpad s prečistača otpadnih voda", pojašnjava Nijaz Hodžić, predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Gradonačlenik Mario Kordić kaže da struka deponiju ne smatra velikim problemom i da im je potrebna okolinska dozvola kako bi krenuli u sanaciju.

"Plan prilagodbe je jasan. Šta treba raditi na ovom lokalitetu unutar pet godina - treba sanirati lokalitet i za to trebaju izvjesna finansijska sredstva. S EBRD-om smo završili pregovore, čekamo povlačenje tužbe kako bismo mogli realizirati taj kredit", navodi Kordić.

"Niko i dalje ne razmišlja o novoj lokaciji, o izmještanju ove deponije na drugo mjesto", ističe Hodžić.

Zbog svega ponovo se prijeti blokadama i da bi ulice Mostara ponovo mogle biti zatrpane smećem.

Za to vrijeme postojeće kasete se nekontrolisano pune i probile su sve moguće kapacitete kad je u pitanju prijem smeća. Sve je izglednije da bi građani uskoro mogli svjedočiti ponovo istom scenariju od prije četiri godine, kada je zbog deponije Uborak Mostar bio na ivici proglašenja tehnološke katastrofe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti