Wizz Air Pilot Academy

"She can fly": Aviokompanija postavila cilj da ima više žena u pilotskoj kabini

08.03.2023. 10:43 / Izvor: Akta.ba
pilotkinja

Nnajbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou, danas najavljuje pokretanje svog kadetskog programa "She can fly".

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou, danas najavljuje pokretanje svog kadetskog programa "She can fly" (Ona može letjeti), dio Wizz Air Pilotske akademije za žene koje žele postati komercijalne pilotkinje. 

Wizz Air Pilot Academy je vodeći program obuke na tržištu za visoko motivisane kandidatkinje da dobiju komercijalnu pilotsku licencu. Od njegovog pokretanja 2017. godine, više od 150 osoba je uspješno završilo program i sada rade u Wizz Airu kao pilotkinje.

U vrijeme kada u ovoj industriji samo 5% pilota čine žene, Wizz Air je posvećen rušenju rodnih stereotipa i podržavanju rodne ravnopravnosti i u ovoj profesiji. Novi program Pilotska akademija namijenjen ženama starijim od 18 godina pruža jedinstven, jednostavan i finansijski pristupačan put da postanu komercijalne pilotkinje u Wizz Airu. Program obuke, koji prima prijave kandidatkinja sa malo ili bez iskustva, traje 18 mjeseci u saradnji sa Tréner Letačkom akademijom u Mađarskoj. Aviokompanija je posvećena osiguravanju više od 20 mjesta godišnje ženama koje vjeruju da rodne barijere ne bi trebale postojati.

Integrisani ATPL program počinje Ab-Initio obukom gdje će kadetkinje steći teorijska znanja, vještine i stavove potrebne da postanu pilotkinje. Kadetkinje koje uspješno diplomiraju prolaze na naprednu obuku, koja uključuje petosedmični prelazni kurs za letenje avionima Airbus A320. Nakon toga, kadetkinje će proći posebnu obuku za Wizz Air, prije nego što postanu punopravne prve oficirke aviokompanije.

Wizz Airov kadetski program "She can fly" nudi najbolju ponudu u klasi, jer kurs nudi neviđeno nisku školarinu i zapošljavanje prije upisa kako bi se pokazala posvećenost aviokompanije programu. Kadetkinje su obavezne da prije kursa plate samo 800 eura, a preostalih 60.668 eura aviokompanija plaća unaprijed ako kadetkinje ispune standardne uslove nakon petog mjeseca obuke. Kadetkinje će preostalu naknadu plaćati u jednakim ratama tokom 6 godina nakon što dobiju punu platu kao prve oficirke u Wizz Airu.

Kadetkinje koje se pridruže Wizz Airu kroz program Pilotska akademija, uključujući program "She can fly", imat će priliku da upravljaju flotom mladih, ultramodernih i održivih Airbus aviona ove aviokompanije u stalnom porastu na više od 900 ruta do skoro 200 destinacija u više od 50 zemalja. Regrutacija novih kadetkinja podržava ambiciozne planove Wizz Aira da više nego utrostruči veličinu svoje flote na 500 aviona do 2030. godine, čime će zaposliti do 4.600 novih pilota.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti