Povećanje primanja do 400 KM

Poslodavci traže hitno uvrštavanje Zakona o doprinosima i porezu na dohodak na dnevni red

08.03.2023. 12:17 / Izvor: Akta.ba
poslodavci

Iz UPFBiH podsjećaju da su krajem prošle godine ovlašteni predlagači zakona uputili ove prijedloge u skupštinsku proceduru.

Insistiramo na hitnom uvrštavanju Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 15. mart/ožujak 2023. godine. Ovo je zaključak vanredne proširene sjednice Upravnog odnora Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojoj su pored članova UO UPFBiH, prisustvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Na dnevnom redu vanredne proširene sjednice bila je samo jedna tačka, a to je neuvrštavanje prijedloga izmjena i dopuna zakona koji bi omogućili povećanje primanja zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

"Ponukani činjenicom da je rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbilo uvrstiti Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH insistiramo na uvrštavanju ovih tačaka na dnevni red sjednice zakazane za 15.3.2023. godine. Također, tražimo hitan sastanak sa rukovodstvom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojima bismo ih još jednom podsjetili na hitnu potrebu uvrštavanja ove tačke na dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i ozbiljnim posljedicama ukoliko se ovi zakoni ne nađu na dnevnom redu zasjedanja zakazanog za 15. mart/ožujak 2023. godine“, zaključeno je na proširenoj vanrednoj sjednici UO UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da su krajem prošle godine ovlašteni predlagači zakona uputili ove prijedloge u skupštinsku proceduru, ali da su bez opravdanih razloga izgubljena skoro tri mjeseca ove poslovne godine, a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend nemotivisanosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uslova rada.

Usvajanje izmjena i dopuna ovih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

Također je zaključeno da će ukoliko ne bude adekvatnog odgovora od strane rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, UPFBiH i SSS BiH u narednim danima obavijestiti javnost o narednim konkretnim koracima kako bi se što prije došlo do zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo hitno povećanje primanja zaposlenima u realnom sektoru.

"Punih sedam godina čeka se sistemsko rješenje i usvajanje zakona kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je najveće u Evropi. Ova dva prijedloga su zajednička inicijativa poslodavaca i sindikata u realnom sektoru, ranije usaglašena i na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBIH, privremenog su karaktera i primjenjivali bi se do usvajanja novih Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH“, rečeno je na proširenoj vanrednoj sjednici UO UPFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti