STRATEŠKA ODLUKA

Kompanija Lanaco u jeku svjetske krize povećava broj zaposlenih za 10 posto

11.03.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
lanavo

Foto: Rast zaposlenih

Ukoliko i vi hvatate pravi talas, želite da zaplovite u IT vodama i pridružite se Lanaco jatu

Neizgovoreno pitanje svih pitanja tech zajednice posljednjih nekoliko mjeseci je: da li je balon izduvao?

"Ne mislimo na onaj kineski balon iznad američkog dijela Atlantika, mislimo na tech balon", poručuju iz kompanija Lanaco.

Posljednjih decenija zapremina tech balona je neprestano rasla. Svi su predviđali nagli pad i sada je pitanje da li se to upravo dešava ili su posljedice inflacije izazvane mnogim ekonomskim faktorima u protekle 3 godine dovele do logičnih odluka globalnih tech kitova. Bez naglih zaključaka, vrijeme će pokazati.

Broj zaposlenih u Google je u proteklih 5 godina porastao za 20%. Vodeći se njihovim primjerom rasta i širenja, u istom periodu mnogi svjetski tech giganti prikazivali su približan ili veći procenat rasta zaposlenih. Nevjerne Tome reći će da je pad bio očekivan, ali ne zaboravimo da ovi giganti ništa nisu radili neplanski.

Sada, u trenutku kada Google otpušta 6% globalne radne snage, Microsoft je već otpustio takođe 6%, Amazon 1.5%, Meta 13% zaposlenih, Lanaco zapošljava dodatnih 10% postojeće radne snage i to u malom vremenskom periodu.

"Iako je nerelano da se poredimo sa svjetskim kompanijama ovih razmjera, izazov je u ovom trenutku, s obzirom na okolnosti koje su zaokupile globalno tržište rada, povećati broj zaposlenih za čak 10%. Svjesni izazova i odgovornosti koju oni nose, sa sigurnošću smo donijeli ovu stratešku odluku", navode.

lanaco

Rast zaposlenih u kompaniji Lanaco 

Inspirisani idejom kanadoskog filozofa, preduzetnika i autora, Matshona Dhliwayo, čija ih je krilatica “A fish only begins to realize its potential the moment you throw it in deep waters” podstakla na razmišljanje, započeli su kampanju zapošljavanja.

"Spojili smo tu misao s našom filozofijom poslovanja i kreiranja kvalitetnog okruženja za naše zaposlene i tako iznjedrili naziv kampanje: “Great fish do not swim in shallow waters”. Ukoliko ste primjetili naš virtuelni akvarijum na društvenim mrežama, sada vam je jasna njihova uloga u svemu ovom", ističu.

S druge strane, dodatna inspiracija bio je integritet koji Lanaco gradi decenijama, kroz sve segmente djelovanja, kako poslovnog, tako i onog ljudskog. Rast na inostranom tržištu, prisustvo proizvoda na nekoliko kontinenata koji nastavljaju kreirati nove prilike i izazove, jedan je od razloga zašto zapošljavaju preko 40 budućih koleginica i kolega i to u značajno kratkom vremenskom periodu.

Napominju da je tradicija Lanaco kompanije je da svake godine lansira jedan proizvod. Integritetom su se vodili i prilikom lasiranja najnovijeg proizvoda, Spaceify, koji će uskoro biti dostupan svim krajnjim korisnicima širom Bosne i Hercegovine. Kao novitet na tržištu, ovaj proizvod omogućiće krajnjim korisnicima upotrebu cloud prostora optimizovanog za pojedinačne potrebe.

"Za kraj, nezahvalno bi bilo u trenutku kada se dešavaju velika otupuštanja donositi zaključke da li je tech bubble izduvao, probušen ili je bio šupalj od samog početka, a zakoni fizike su učinili svoje. Ono što ipak, s godinama iskustva iza nas, možemo sa sigurnošću reći je da ubrzan rast najčešće prethodi naglom padu. To vidimo na raznim primjerima života. Tek ukoliko uhvatite pravi talas, u pravom trenutku, strateški donesete odluke iza kojih možete da stanete i kroz deceniju se osvrnete na sadašnji trenutak, znaćete da ste donijeli pravu odluku. Strateško planiranje je ključna stavka svih velikih kompanija. Na pozicijama od značaja postavljate ljude koji su vizionari, ali i egzekutori. Ukoliko i vi hvatate pravi talas, želite da zaplovite u IT vodama i pridružite se našem jatu i prijavite se putem aplikativne forme. Biće nam drago da vam poželimo dobrodošlicu i uplovljavanje u duboke vode", zaključuju iz ove IT kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti