Poručeno povodom Svjetskog dana vode

Očuvanje vodnih resursa postaje sve zahtjevniji zadatak

21.03.2023. 15:21 / Izvor: Akta.ba
svjetski dan vode

Svjetski dan voda obilježava se već tri decenije 22. marta. Iz godine u godinu raznim sadržajima nastoji se skrenuti pažnja na neprocjenjivu vrijednost vodnih resursa i u isto vrijeme podići svijest javnosti o sve prisutnijoj globalnoj krizi s vodom.

Povodom Svjetskog dana voda 22. marta, Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo i Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, kao institucije nadležne za upravljanje vodama, oglasile su se zajedničkim saopćenjem za javnost u kojem su svima koji vole i brinu o vodama čestitali Svjetski dan voda.

Svjetski dan voda obilježava se već tri decenije 22. marta. Iz godine u godinu raznim sadržajima nastoji se skrenuti pažnja na neprocjenjivu vrijednost vodnih resursa i u isto vrijeme podići svijest javnosti o sve prisutnijoj globalnoj krizi s vodom.

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju 1993. godine, Svjetski dan voda svake godine obilježava se pod drugim motom. Odgovor je to na aktuelni ili budući izazov. Ovogodišnja kampanja pod nazivom "Budi promjena" potiče ljude na preduzimanje akcije kako bi promijenili način na koji koristimo, odnosno gospodarimo vodom. Obraća se pojedincu koji je obavezan uraditi koliko može, jer svaka akcija, ma koliko bila mala, rezultirat će određenim pomakom, saopćile su agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo i vodno područje Jadranskog mora Mostar.

"Ovo je trenutak u generaciji da se svijet ujedini oko vode. Igraj svoju ulogu", između ostalog, poruka je UN-a. 

Godišnje u svijetu umire 1,4 miliona ljudi, a 74 miliona živjet će kraće zbog bolesti nastalih korištenjem vode lošeg kvaliteta, neodgovarajućih sanitarnih uvjeta i problema vezano za higijenu. Danas, jedna od četiri osobe širom svijeta nema ispravnu vodu za piće.

Najnoviji podaci pokazuju da vlade moraju raditi u prosjeku četiri puta brže kako bi ispunile cilj na vrijeme: Voda i kanalizacija za sve do 2030. 

"Raspoloživi podaci potvrđuju da Bosna i Hercegovina trenutno ne eksploatira više vode nego što dozvoljavaju bilansne rezerve. Da bi takvo stanje i dugoročno održali, neophodno je osigurati racionalno korištenje resursa, smanjiti onečišćenje i provoditi mjere za očuvanje prirodnog vodnog režima koliko god je to moguće, uz primjenu principa održivog upravljanja vodama", navodi se u saopćenju.

Ističe se da institucije nadležne za pojedina pitanja upravljanja vodama, prostorno planiranje, zaštitu okoliša, poljoprivrede i energetike, samo zajedničkim i sinhroniziranim aktivnostima mogu zaštititi i očuvati ovaj nezamjenjiv prirodni resurs.

Prošle godine usvojeni su Planovi upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save i vodno područje Jadranskog mora u FBiH. Ovim planovima predviđen je cijeli niz mjera koje je potrebno realizirati u periodu 2022-2027. godina, a sve s ciljem postizanja dobrog stanja voda. Provođenje mjera je u nadležnosti institucija, kako jedinica lokalne samouprave tako i kantonalnih i federalnih. S obzirom na to da za realizaciju mjera treba osigurati i značajna finansijska sredstva, bit će neophodno ostvariti što jaču i kvalitetniju koordinaciju svih uključenih institucija, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo i Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

"U skladu s principima EU Direktive o poplavnim rizicima i zakonskom regulativom, u FBiH, uz podršku EU, u toku je realizacija projekta izrade Planova upravljanja rizikom od poplava u Federaciji BiH. U toku je postupak javnih konsultacija na nacrte ovih dokumenata koji predviđaju set strukturnih i nestrukturnih mjera, čime će na određen način biti definirano šestogodišnje djelovanje u oblasti zaštite od štetnog djelovanja voda u skladu s principima EU. Nažalost, kako ni prostori u BiH nisu pošteđeni od ekstremnih hidroloških događaja te uz konstantnu devastaciju prostora uz vodotoke, izgradnju u vodozaštitnim zonama i pretvaranje pojedinih riječnih korita u deponije otpada - očuvanje vodnih resursa postaje sve zahtjevniji zadatak", poručuju iz navedenih Agencija. 

Naglašavaju da "zbog toga u svom poslu agencije za vode i ostale institucije nadležne za pojedina pitanja upravljanja vodama ne smiju biti usamljene".

"Od pojedinca, preko porodice, lokalnih zajednica do nivoa države - svi mogu promijeniti pristup korištenju, zaštiti i očuvanju vodnih resursa. Zakonom utvrđeni ciljevi su, između ostalog, sprječavanje derogiranja stanja pojedinih vodnih tijela i postizanje najmanje njihovog dobrog stanja. Stoga je i ovaj Svjetski dan voda prilika koju moramo pokušati iskoristiti da se ujedinimo oko pitanja vezanih za gospodarenje vodama i zajedno ubrzamo napredak", navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti