Mahala Kalesija

Kontejnersko naselje izgrađeno u Kalesiji spremno za smještaj stanovnika Turske

27.03.2023. 08:21 / Izvor: Akta.ba
turska

U turskom gradu Kahramanmaraš koji se nalazi blizu Gaziantepa jučer je završena montaža stambenih kontejnera.

U turskom gradu Kahramanmaraš koji se nalazi blizu Gaziantepa jučer je završena montaža stambenih kontejnera u kojima će privremeno biti smještene porodice koje su usljed razornog zemljotresa koji je Tursku zadesio 6. februara ostale bez svojih domova.

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvalnosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske. Postavljena je i tabla s nazivom “Kalesiya Mahallesi”, a iznad naselja i zastava Bosne i Hercegovine.

Stambeni kontejneri su izgrađeni u Kalesiji, sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija koji su se odrekli svojih mjesečnih paušala, privrednika, građana općine Kalesija, kao i drugih iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika i Mostara koji su dali svoj doprinos.

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku - Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

"Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske", saopćeno je iz Općine Kalesija.

Konvoj od sedam kamiona krenuo je iz Kalesije 17. marta, a pored 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama, kao i namještaj, nalazilo se i osam montažnih kuća, kao i šatori, madraci, ćebad i prehrambeni paketi koji su obezbijeđeni od Društva Crvenog križa BiH i CK Federacije BiH čije delegacije su posjetile Hatay i Kahramanmaraš gdje je pomoć dostavljena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti