Zakona o plaćama i naknadama

Dom naroda PSBiH nije usvojio ograničenje otpremnina za imenovane zvaničnike

28.03.2023. 13:44 / Izvor: Fena
Parlament

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

 Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Obrazlažući zakon, poslanik Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kojović rekao je da bi izmjenom zakona bila ograničen iznos otpremnina za imenovane zvaničnike koji imaju najveće plate u PSBiH koje sada iznose 30.000 KM.

Dodao je da sadašnji iznos smatra neprimjerenim obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju, te da bi usvajanjem izmjena najviše zakonodavano tijelo pokazalo da je u kontaktu sa stvarnošću i problemima građana.

Izmjenom bi otpremnina bila ograničena na šest ostvarenih neto plata zaposlenog iz prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa 12 prosječnih neto plata iz prethodne godine u BiH, ili minimalno šest prosječnih neto plata iz prethodne godine u BiH.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović istakao je da je potrebno da novi saziv Vijeća ministara BiH raspravi i objedini izmjene zakona koji su bili u proceduri godinu, dvije ili više, kako bi dobili kritički osvrt na sve što je njima definisano.

Dodao je da njegov klub neće podržati predložene izmjene dok Vijeće ministara ne da svoj osvrt i usaglasi prijedloge.

Također, delegati nisu usvojili ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti