ZAUSTAVLJA SE RAST PLATA FUNKCIONERA

Zakonom o plaćama konačno razdvojeni uposlenici u institucijama od funkcionera

30.03.2023. 08:05 / Izvor: Fena
zakon o plaćama

Prijedlogom zakona o plaćama predviđeno je plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535,00 KM.

Izmjenama Zakona o plaćama koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH konačno su razdvojeni uposlenici u institucijama od funkcionera, izjavio je nakon sjednice zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH).

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini, i prijedlog zakog o Budžetu insitucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. 

Prijedlogom zakona o plaćama predviđeno je plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535,00 KM.

Magazinović je kazao da je "svima drago što je Budžet usvojen i što je u ovom iznosu, te da je to značajno povećanje”.

"Ono što je za mene izuzetno važno to je da se glaslalo 39 od 39 za zakon o plaćama koji je prije toga, na prijedlog Denisa Bećirovića, jednoglasno usvojilo Predsjedništvo BiH. Zakonom se zaustavlja rast plata funkcionera i ispunjava obaveza koja je stvorena i na Vijeću ministara i na Predsjedništvu BiH da se sistemski usvoji zakon gdje će se konačno razdvojiti uposlenici u institucijama od funkcionera na način da rast plata uposlenika ne znači drastičan rast plata funkcionera", kazao je Magazinović.

Smatra da ovaj zakon služi svrsi u ovom trenutku, jer da nije usvojen onda bi povećanje plate od 50 ili 70 KM za uposlenike u institucijama značilo da ministru, članu Predsjedništva ili poslaniku plate rastu za 500, 600 ili 700 KM te da je to pravashodno bio zadatak ovog zakona, koji je time ispunio svoju funkciju. 

Magazinović je podsjetio da su i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara usvojili isti zaključak kojim se nalaže Ministarstvu finansija da u roku, ne dužem od tri mjeseca, predloži sistemsko rješenje koje će otkloniti eventulane nelogičnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti