Brčko distrikt BiH – izazovi energetske tranzicije

Neophodno uređenje zakonodavnog okvira o obnovljivim izvorima energije u Brčkom

01.04.2023. 08:26 / Izvor: Akta.ba
energetska tranzicija

Konferencija je održana uz podršku otvorenog regionalnog fonda i podrške zelenim parlamentarnim grupacijama u regiji od strane GIZ-a.

Na inicijativu „Zelenog kluba“, a u suradnji sa Skupštinom i Vladom Brčko distrikta BiH, u četvrtak je održana tematska konferencija pod nazivom "Brčko distrikt BiH – izazovi energetske tranzicije“. Konferenciji su nazočili zastupnici Parlamenta sa svih razina vlasti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, institucija i civilnog društva.

Uvodnim riječima nazočnima su se obratili gradonačelnik Brčko distrikta prim. dr. Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, predsjednik „Zelenog kluba“ poslanika Parlamenta BiH Saša Magazinović te (putem video-linka) supervizor za Brčko, Jonathan Mennuti.

Uz nazočnost stručnjaka i predstavnika različitih institucija i međunarodnih organizacija, na konferenciji su razmatrane važne teme koje se tiču energetske tranzicije i reformi nužnih u području općeg zelenog dogovora sa fokusom na energiju, transport, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i urbanu mobilnost.

Pored činjenice da je Brčko distrikt BiH usvojilo Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je u ranoj fazi implementacije, ukazano je na potrebu nastavka uređenja zakonodavnog okvira i izrade podzakonskih akata.

Naglašeno je da jasno iskazano opredjeljenje mora biti praćeno konkretnim aktivnostima i izdvajanjima novčanih sredstava u Proračunu Brčko distrikta BiH u korist energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji je iskazana spremnost donositelja odluka da, bez obzira na političku orijentaciju, rade zajedno kako bi osigurali da međunarodno preuzete obveze bile ispunjene u kraćem vremenskom razdoblju.

Konferencija je održana uz podršku otvorenog regionalnog fonda i podrške zelenim parlamentarnim grupacijama u regiji od strane GIZ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti