Traže rješenja

Stimulacijom Vlade RS do povećanja plata radnika

04.04.2023. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Plata

Uz stimulaciju koju država mora obezbijediti u narednom periodu moraju se tražiti rješenja za povećanje plata u realnom sektoru.

Uz stimulaciju koju država mora obezbijediti u narednom periodu moraju se tražiti rješenja za povećanje plata u realnom sektoru.

Poručio je ovo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekavši da je bitno da se zadrže radnici, da se pokaže da se ovdje može raditi i zaraditi.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, pozdravio je Dodikovu odluku te rekao da je dobro da se razmišlja u tom pravcu.

"To je moguće na dva načina, prvi je kroz Zakon o podsticajima za rast plata koji već funkcioniše. Druga varijanta je, pošto smo prešli na sistem bruto plata, odnosno da su porezi i doprinosi u vlasništvu radnika, da se kroz eventualne korekcije poreskih stopa obezbijedio da dio novca ostane radniku. Ove stvari nisu nove ni nepoznate, samo je pitanje da li država ima prihode za tako nešto", istakao je Trivić za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li je bilo razgovora na tu temu, Trivić odgovara da su juče imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija RS.

"Zaključeno je da se kroz borbu protiv sive ekonomije mogu obezbijediti ta nedostajuća sredstva, odnosno da bi se dio sredstava koji se prikupi u borbi protiv sive ekonomije preusmjerio u povećanja plata radnika. Trenutno se rade procjene i plan aktivnosti, te se još ne zna do kolikog povećanja plata za radnike u realnom sektoru bi moglo doći", naglasio je Trivić.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, istakao je da se plate moraju povećavati kako bi se na jedan način nadomjestio nedostatak radne snage, ali i zadržali kvalitetni radnici.

"Očekuje se da pomoć Vlade RS bude kao u ranijem periodu, da se odrekne dijela doprinosa koji bi se pretočio direktno u plate radnika. Sve što se smanji kroz doprinose privrednici bi vrlo rado preusmjerili radnicima i na taj način došli do zajedničkog cilja, odnosno povećanja plata. Ta sredstva koja bi bila izdvojena svakako bi kroz povećanu potrošnju i povećanje PDV-a bila vraćena u budžet i on ne bi puno trpio zbog toga. Ovo, ako se uradi, biće na zadovoljstvo svih, i radnika, i privrede, ali i Vlade RS", kazao je Ćorić za "Nezavisne novine".

Kako je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske u ponedjeljak, krajem prošle godine je u RS bilo zaposleno 286.679 radnika.

"Od ovog broja su 153.311 muškarci, a 133.368 žene", piše u podacima Zavoda za statistiku RS.

Dalje navodi da je u decembru prošle godine prosječna plata u Republici Srpskoj bila 1.217 KM.

"Godišnji prosjek plate za prošlu godinu iznosio je 1.144 KM. U 2021. godini iznosio je 1.004 KM, 2020. godine 956, a 2019. godine 906 KM", objavili su iz Zavoda za statistiku RS.

Prema ovim podacima, prošle godine je najveća prosječna neto plata zabilježena u Stanarima, 1.455 KM, pa Ugljeviku 1.415 KM, pa slijedi Banjaluka sa 1.305 KM, te Gacko 1.304 KM.

Najniže prosječne neto plate prošle godine u Republici Srpskoj su, prema ovim podacima, bile u Kupresu 787 KM, Donjem Žabaru 801, Jezeru 817 KM te Rogatici 897 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti