Nema vode za piće

Mještani Lukavca godinama slušaju obećanja o izgradnji fabrike vode

04.04.2023. 07:49 / Izvor: Federalna.ba
Voda

Bosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje čistom pitkom vodom, no u Lukavcu vode za piće iz česme nema. Mutnu i zamućenu vodu iz slavine Lukavčani koriste isključivo za pranje i čiščenje.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje čistom pitkom vodom, no u Lukavcu vode za piće iz česme nema. Mutnu i zamućenu vodu iz slavine Lukavčani koriste isključivo za pranje i čiščenje. Za piće, kuhanje, pa i kupanje vodu kupuju ili uzimaju na okolnim izvorištima. Iako godinama postoji ideja da ovaj problem bude riješen, projekat za izgradnju fabrike vode još je u fazi nacrta.

Amer Atić iz Lukavca jedan je od hiljada Lukavčana koji obećanja sluša godinama. Obećanja da će jednog dana u slavinama u svom domu imati čistu i pitku vodu. Kaže nam da cijeli život koristi vodu s okolnih izvorišta. Smatra ni da moguća prerada vode iz jezera Modrac nije kvaliteno rješenje.

"Na Ozrenu imamo toliko izvora da nema potrebe za tom fabrikom i da smeće prerađujemo iz jezera. Komplet kanalizacija se sliva u jezero. Rudnik iz Banovića se sliva u jezero, kanalizaciju da prečišćava pored čistih izvora“, ističe Amer.

Prvi čovjek Lukavca navodi da su kritike stanovnika opravdane, ali ističe da je za ovakve projekte potrebno pažljivo odabrati tehnologiju i parametre procesa. Rezultat svega, mora biti kvalitetna voda po ekonomski opravdanoj cijeni.

"Nažalost, Lukavac je lokalna zajednica koja nema kvalitetnog izvora pitke vode za građane i odlučili smo upojiti Toplice, plitke bunare, da pokušamo što više vode osigurati da ne zahvatamo jezersku vodu, ali se pokazuje da ćemo u nekim kritičnim periodima biti prinuđeni i da uzimamo jezersku vodu“, kaže Edin Delić, gradonačelnik Lukavca (SD).

"Veliki je posao. Da li će to biti godina-dvije, ne znamo. Puno je posla pred nama tako da ćemo sigurno dovesti tu pitku vodu građanima u česme“, poručuje Adnan Kunić, v. d. direktora JP VIK d.o.o. Lukavac.

Gradonačelnik Lukavca navodi da su zbog procesa privatizacije, parcelu koja je planirana za izgradnju fabrike, bili prinuđeni da u stečajnom postupku zaštite, te zemljište plate više od pola miliona maraka. Početkom ove godine raspisan je i tender za projektovanje fabrike.

"Kupili smo zemljište, isfinansirali smo projekt, nakon završetka projekta kad zatvorimo konstrukciju, gradit ćemo objekat", dodaje Delić.

Za projektno-tehničku dokumentaciju osigurana su početna sredstva, a izgradnja fabrike obećana je posljednji put u februaru 2021. godine. Od tada do danas skoro su prošle dvije godine. Obećanja i dalje postoje, a stanovnici Lukavca i dalje se nadmeću ko će prije do česme na izvorištu pitke vode. Paradoks je da živimo u zemlji u kojoj se pitkom vodom peru ulice, a istovremno u 21 stoljeću razmatramo opcije kako građanima osigurati pitku vodu, kaže naš sagovornik sa početka priče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti