Povodom zahtjeva Bečarevića

Iz Energoinvesta poručili da je sniženje cijene plina za 30% neralno

04.04.2023. 12:29 / Izvor: Akta.ba
gas

Kompanija Energoinvest uputila je saopćenje za javnost povodom zahtjeva ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarevića za sniženje cijene prirodnog gasa za 30 posto.

Kompanija Energoinvest uputila je saopćenje za javnost povodom zahtjeva ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarevića za sniženje cijene prirodnog gasa za 30 posto.

Kako ističu iz ove kompanije, Bečarević je podnio zahtjev Federalnom ministarstvu energetike industrije i rudarstva i Ministarstvu trgovine FBiH, bez navođenja tržišnog, odnosno ekonomskog osnova.

"Prirodni gas je uvozni resurs na  čiju cijenu prevashodno utiče tržišna cijena ovog energenta na međunarodnom tržištu na isti način kako  na cijenu tečnih fosilnih goriva utiče cijena barela nafte, kao, uostalom, i desetine drugih uvoznih i berzanskih roba. Također, kada je u pitanju cijena prirodnog gasa za krajnjeg kupca, potrebno je znati da se od momenta kupovine i uvoza gasa od strane Energoinvesta na istu obračunava  još sedam troškovnih stavki, od kojih su najveći trošak PDV, troškovi transporta kroz BiH od strane tri transportera te troškovi distributera Sarajevogas. Ovome treba dodati i uticaj promjene kursne razlike USD/KM, bankarske troškove, kao i potrebne korekcije po osnovu kalorijske vrijednosti isporučenog plina. Struktura ovih troškova je poznata i isti su zakonski propisani ili se odobravaju od strane nadležnih Ministarstava federalnih, kantonalnih odnosnoaAgencije iz RS -a", saopćeno je iz Energoinvesta.

Iz kompanije navode da je fokusiranje kantonalnog ministra na navodnu visoku cijenu usluga Energoinvesta sasvim paušalno,  jer svi učesnici  imaju značajno veće učešće u cijeni gasa od učešća Energoinvesta, što je jasno demonstrirano na zajedničkim sastancima federalnog i kantonalnog ministarstva sa učesnicima u gasnom poslu.

"Upravo je indikativan primjer sniženja cijena prirodnog gasa u prethodnom kvartalu kada je Energoinvest spustio cijenu gasa kupcima, uključivo i Sarajevogas/Toplane od 9,6 posto da bi ova dva kantonalna preduzeća izvršili smanjenje cijena prema krajnjim kupcima za 8,9 posto, odnosno u slučaju Toplana za šest posto. U zaključku, cijenu prirodnog gasa koju Energoinvest kao snabdijevač obračunava,  odobrava Vlada FBiH na bazi predočenog zahtjeva sa svim kalkulativnim stavkama. Stoga, prijedlog kantonalnog ministra da Federalno ministarstvo samoinicijativno donese odluku o drastičnom i nerealnom sniženju cijene prirodnog gasa za 30 posto može dovesti samo do obustave isporuke gasa jer je zakonska obaveza svih privrednih društava u ovoj zemlji pa i Energoinvesta da nesmiju ulaziti u poslovne aranžmane sa unaprijed poznatim negativnim i štetnim finansijskim  ishodima", navodi se.

Saglasno navedenom, Energoinvest će i ovog tromjesječja, koje započinje od 1. aprila 2023. godine, kako se navodi,  dostaviti prijedlog Vladi FBiH radi odobrenja nove realne cijene prirodnog gasa, nakon što iste dobije  od Gazproma. Nadalje, dodaju da je potrebno  upoznati javnost da je i pri sadašnjoj cijeni prirodnog gasa energetska vrijednost tj. cijena jednog kwh dobijena iz prirodnog gasa jeftnija od cijene 1kwh električne energije (srednja tarifa za 25 posto jeftinije),  kao i cijene jednog kwh dobijene iz tečnih fosilnih goriva.

"Opaske kantonalnog ministra o poslovnom bilansu Energoinvesta nisu nam sasvim jasne. Možemo samo potvrditi da je poslovni bilans Energoinvesta u 2022. godini pozitivan, da se prihodi iskazani u bilansu, a koji se odnose na domaće tržište, na šta se i fokusira kantonalni ministar, u najvećem obimu odnose na poslove sa gasom, što je situacija  koja se u pogledu iznosa u bilansima Energoinvesta iskazuju već više desetina godina. Bojimo se da je kantonalni ministar pomiješao pojmove prihoda od  profita, odnosno pozitivnog ostatka. Vezano za poslovni bilans, zadovoljstvo nam je podsjetiti ministra da Energoinvest u ovom trenutku uspješno realizuje poslove osim u BiH, također i u Alžiru, Tanzaniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, Stoga zaključujemo da se radi o svjesnoj namjeri kantonalnog ministra da izvrši atak na Energoinvest čiji će motivi i razlozi biti jasno poznati i prezentirani javnosti uskoro", stoji u saopćenju Energoinvesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti