BIT ĆE ISPLAĆENO 649,23 KM

Isplata dječijeg dodatka u BPK-u Goražde se očekuje krajem aprila

04.04.2023. 13:49 / Izvor: Fena
dječiji dodatak

Isplata dječijeg dodatka korisnicima na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde još nije počela, a u kantonalnom Centru za socijalni rad očekuju da će se to desiti u posljednjoj sedmici aprila.

Isplata dječijeg dodatka korisnicima na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde još nije počela, a u kantonalnom Centru za socijalni rad očekuju da će se to desiti u posljednjoj sedmici aprila.

Direktorica ove ustanove Mediha Jašarević-Hodžić naglašava da isplatu vrši Federalno ministarstvo socijalne politike na temelju Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom FBiH.

"Centar za socijalni rad BPK Goražde učinio je što je i obećao odnosno svoj dio posla završio u roku koji je ranije i najavio, do kraja marta. U posljednjoj sedmici aprila očekuje se isplata za 550 korisnika kojima su kroz elektronsku bazu podataka rješenja o priznavanju tog prava postala pravosnažna, a dinamika isplate ide od strane federalnog ministarstva i u periodu od 25 do 30. u mjesecu oni puštaju transfere", pojasnila je Jašarević-Hodžić.

Po njenim riječima, procedura ostvarivanja prava na dječiji dodatak koje je sada uređeno na nivou entiteta je vrlo složena jer se neophodna dokumentacija od pojedinih institucija čeka i po dva mjeseca. Navodi da situacija nije ništa bolja ni u drugim sredinama jer, naglašava, sve dok je dokumentacija nepotpuna, centri ne mogu izdati rješenje.

"Voditelj postupka je Centar za socijalni rad ali ako nisu ispunjene sve pretpostvake može doći do kašnjenja zbog poteškoća u primjeni novog zakonskog propisa. Apelujemo ubuduće kada se propisi budu donosili da se uključe i relevantne institucije kao što je Porezna uprava, gradska uprava, MUP i drugi nadležni organi, da li mogu podnijeti taj teret odgovornosti i blagovremeno odgovoriti zadatku. Zaista izražavamo žaljenje što je došlo do kašnjenja u isplati dječijeg dodatka iz objektivnih razloga", istakla je.

Napomenula je da će se isplata vršiti retroaktivno od dana podnošenja zahtjeva tako da će na tekuće račune korisnika koji su ostvarili ovo pravo, krajem aprila biti uplaćeno 649,23 KM.

Zbog sporosti u rješavanju njihovih zahtjeva i kašnjenja u isplati dječijeg dodatka, jedan broj roditelja s djecom u BPK u dva navrata je izrazio nezadovoljstvo okupljanjem ispred Centra za socijalni rad BPK Goražde. Upozorili su da im ova vrsta primanja predstavlja jedini izvor egzistencije te da bez dječijeg dodatka već pet mjeseci jedva preživljavaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti