APIF KONFERENCIJA

Ukupni prihodi u RS prošle godine 29,375 milijardi KM

04.04.2023. 14:07 / Izvor: SRNA
APIF

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske /APIF/ predata su 11.034 finansijska izvještaja za 2022. godinu.

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske /APIF/ predata su 11.034 finansijska izvještaja za 2022. godinu, što je više u odnosu na godinu ranije, a ukupni prihodi za prošlu godinu iznose 29,375 milijardi KM.

Rukovodilac Službe prodaje APIF-a Vladimir Blagojević, predstavljajući izvještaj na drugoj Poslovnoj konferenciji "APIF 2023" u Banjaluci, rekao je da je ukupan neto dobitak za prošlu godinu gotovo 2,7 milijardi KM. 

Blagojević je istakao da je u godini ranije, ukupan iskazan neto dobitak iznosio nešto manje od 2,202 milijarde KM, što je za skoro pola milijarde manje nego 2022. godine. 

DOBIT PREDUZEĆA VEĆA OD TRI MILIJARDE

Ministica finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je u protekle četiri godine za privredu izdvojena milijarda KM, a da je dobit preduzeća u prošloj godini premašila tri milijarde KM, te da će Vlada Srpske i u ovoj godini značajno podržati ovu oblast.

"Smatram da će i u ovoj godini biti izdvojeno više od 200 miliona KM. Samo kroz smanjenje poreza na dohodak prošle godine je 80 miliona KM usmjereno na plate radnika, a ove godine će taj iznos po ovom osnovu premašiti 100 miliona KM", rekla je Vidović.

Govoreći o APIF-u, Vidovićeva je naglasila da je pred Agencijom težak posao koji bi trebalo da bude završen objedinjavanjem podataka, odnosno stvaranjem centralnog registra privrednih aktivnosti. 

"Uz podršku Vlade Republike Srpske, pokrenut je postupak stvaranja centralnog registra Republike Srpske u koji treba da se transformiše APIF. Imenovana je i radna grupa", navela je Vidović. 

Tokom druge Poslovne konferencije koja je danas otvorena u Banjaluci biće predstavljeni podaci koji su ključni osnov za izradu strateških i planskih dokumenata, ali i poslovni rezultati domaće privrede. 

Događaj okuplja oko 200 učesnika, odnosno najveće zvaničnike Srpske, bankare, privrednike, predstavnike agencija iz ove oblasti iz Srbije i Sjeverne Makedonije, te lokalnih zajednica. 

 


Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da izvještaj ohrabruje i da pokazuje da pandemija nije negativno uticala na privredu ako se podaci uporede sa drugim zemljama. 

"Pandemija virusa korona nije toliko uticala na privredna kretanja. Vlada Republike Srpske je u trenutku pojave virusa korona donijela mjere za prevazilaženje krize. Podaci su impresivni i može se reći da je privreda doživjela blagi rast, što pokazuje da je Vlada RS odgovorila zadatku", naveo je Mitrović tokom panel-diskusije nakon predstavljanja rezultata. 

UNAPREĐENJE PRIVREDE

On je rekao da su u ovom trenutku potrebni strani investitori sa novim i naprednim tehnologijama. 

"Ono što je značajno je da je prošle godine donesena uredba o podsticajima za direktna ulaganja. To su investitori koji zapošljavaju veliki broj radnika i donose nove tehnologije. Učestvuju u kreiranju školskog sistema i to su mjere koje Vlada Republike Srpske preduzima prema velikim investitorima", naveo je Mitrović. 

On je istakao da Vlada Republike Srpske podstiče i rast plata kroz oslobađanje davanja, te su uvedeni i podsticaji za direktna ulaganja s ciljem unapređenja tehnoloških procesa. 

"U ovom trenutku radimo na donošenju nove uredbe i ključno je napomenuti da s ovim pokušavamo pomoći onima koji ulažu u svoju proizvodnju", rekao je Mitrović. 

Ministar je rekao da je potrebno raditi i na reformi obrazovanja da bi se zaustavio odliv radne snage i da bi se odgovorilo potrebama tržišta rada. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić naveo je da je potrebno preduzimati dodatne mjere za unapređenje privrede. 

"Uz digitalizaciju i unapređenje proizvodnje potrebno je i rješavati pitanje radne snage. Kroz grantove potrebno je oko 50 miliona KM na godišnjem nivou da bi se povećala konkurentnost privrede Republike Srpske", istakao je Račić. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti