Dvije godine suđenja

Izrečena presuda za "Respiratore": Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim

05.04.2023. 09:21 / Izvor: N1
raspirator

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) koja za sada nije proglašena krivom.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda optuženima u predmetu "Respiratori". Premijer federacije BiH Fadil Novalić, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Solak i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak proglašeni su krivima.

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) koja za sada nije proglašena krivom.

Izricanje prvostepene presude počelo je u 9:00 sati, a postupak je vodio sudija Branko Perić.

Optuženi su se teretili za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti