Uputio dopis

Ministar Bečarević uz konkretnu argumentaciju traži smanjenje cijene gasa za 30%

06.04.2023. 07:37 / Izvor: Akta.ba
gas

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević obratio se jučer još jednim dopisom federalnim ministrima Nerminu Džindiću i Zlatanu Vujanoviću.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević obratio se jučer još jednim dopisom federalnim ministrima Nerminu Džindiću i Zlatanu Vujanoviću sa zahtjevom za smanjenje cijene prirodnog gasa, jer do sada nije dobio nikakav odgovor od njih. 

Između ostalog, konkretizirao je danas svoj zahtjev za smanjenje cijene gasa za 30% prezentujući i upoređujući cijene gasa u manjem bh. entitetu i FBiH. 

U istom dopisu ih je informisao da je Energoinvest d.d Sarajevo imao potrebu da komentariše ono što je on naveo u zahtjevu upućenom svim akterima u ponedjeljak. 

"Molim vas u ime potrošača prirodnog gasa, u ime kompanija koje posluju na bazi ovog energenta da zaustavite otvorenu pljačku svih nas u Kantonu Sarajevo, a koju vrši Energoinvest d.d. Sarajevo kroz cijenu gasa. Energoinvest d.d. Sarajevo me prozvao i zahtijevao od mene da dam parametre koji mogu utjecati na smanjenje cijene gasa, pa evo ja vam ih dajem: 

- Veleprodajna cijena gasa Energoinvesta d.d. za Sarajevogas iznosi 999 KM/1000 Sm3, što pretvoreno u dolare iznosi 550 USD; 

- Cijena gasa u Zvorniku po kojoj snabdjevač prodaje gas iznosi cca 450 USD/1000 Sm3; 

- Cijena gasa po kojoj Energoinvest d.d. na CNG postrojenju u Reljevu prodaje gas iznosi cca 650 USD/1000 Sm3; 

- Cijena gasa po kojoj snabdjevač prodaje gas na CNG postrojenju u Zvorniku iznosi 500 USD/1000 Sm3“, precizno je obrazložio zahtjev resornog kantonalnog ministarstva za smanjenje cijene gasa. 

Potcrtao je i da je iz ovog pregleda vidljivo o kakvim razlikama se radi, kao i da se sve ovo radi na bazi istog ugovora koji imaju s Gazpromom oba dobavljača, i Energoinvest d.d. za FBiH, ali i ovlašteni snabdjevač za RS. 

"Naglašavam da Energoinvest d.d. zarađuje na građanima Sarajeva milione i milione konvertibilnih maraka i gotovo svo poslovanje Energoinvesta d.d. sada je vezano za gas. Razumijem potrebu Energoinvesta d.d. da iz prihoda od gasa finansira sve svoje aktivnosti, ali morate znati, a mislim da već i znate da na uvozu gasa rade četiri (4) zaposlena i da Energoinvest d.d. ne treba cca 20 miliona KM za plate četiri (4) zaposlena“, istakao je ministar Bečarević.  

Još jednom ih je podsjetio i da je Ured za reviziju konstatovao da je Energoinvest d.d. samo u drugoj polovini 2021. godine imao razliku u cijeni od šest (6) miliona KM, čime se samo potvrdilo sve gore navedeno. 

"Indikativna je činjenica da je posljednja korekcija cijene gasa donesena na sjednici Vlade FBiH 12.01.2023. godine, a prije toga na sjednici Vlade FBiH održanoj 13.10.2022. godine, a Energoinvest d.d. vam je već dostavio zahtjev za korekciju cijene gasa koji bi mogao biti razmatran na sjednici Vlade FBiH već sutra, 06.04.2023. godine. Volio bih da me osjećaj ne vara, ali brzina Energoinvesta d.d. s kojom želi da zamaže oči građanima Kantona Sarajevo ukazuje mi na to da i vas žele uvući u ovu svoju igru jer, jedan dan, ako neko zaista želi pregledati kalkulaciju, je malo. Tražim od vas da zaustavite pljačku građana Sarajeva i omogućite da širimo mrežu korisnika prirodnog gasa, da zaustavite ogroman pritisak korisnika centralnog grijanja koji žele da otkažu usluge Toplana“, zaključio je današnji dopis ministar Bečarević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti