Pasivni status

Lažni podaci mnogo koštaju poljoprivrednike

06.04.2023. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
Poljoprivreda

Embargo na isplatu podsticaja lani je u Republici Srpskoj imalo 39 poljoprivrednika koji su mahom prijavljivali lažne podatke o zasijanim površinama.

Embargo na isplatu podsticaja lani je u Republici Srpskoj imalo 39 poljoprivrednika koji su mahom prijavljivali lažne podatke o zasijanim površinama, a koliko je podrška značajna domaćim proizvođačima svjedoči činjenica da ih je iz godine u godinu sve manje s pasivnim statusom. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS objašnjavaju da pravo na podsticajna sredstva ne mogu ostvariti ona gazdinstava koja imaju pasivni status, a koji stiču zbog počinjenih nepravilnosti.

"U prošloj godini 39 korisnika nije ostvarilo pravo na podsticajna sredstva jer su imali pasivni status. To su uglavnom poljoprivrednici koji su davali neistinite podatke prilikom podnošenja zahtjeva u prethodnom periodu i kod kojih je kontrolom prije isplate podsticaja utvrđena nepravilnost", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se pasivan status, nakon utvrđenih nepravilnosti, izriče poljoprivrednicima na dvije godine te da u tom periodu gazdinstva ne mogu ostvariti podsticaje po bilo kom osnovu.

Ističu da u dosadašnjoj praksi nije bilo trajnog isključivanja korisnika iz sistema podsticaja.

"Broj korisnika  u pasivnom statusu iz godine u godinu  je sve manji, jer su korisnici uvidjeli svoje greške namjerne ili nenamjerne, a pogotovo sama pomisao da neće ostvariti niti jedan podsticaj tokom naredne dvije godine", kazali su u resornom ministarstvu.

Navode da se najčešći razlozi za izricanje pasivnog statusa odnose na prijavu netačnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu podsticajnih sredstava. 

"Kod korisnika koji su podnosili zahtjeve za regresiranu merkantilnu pšenicu, soju, uljanu repicu, ali i suncokret kontrolama parcela je utvrđeno da prijavljene površine nisu zasijane tim kulturama", objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da politika strožih kontrola zasijanih površina i uopšte prijavljenih podataka za dobijanje podsticaja daju željeni rezultat.

"Benefiti podsticaja daleko su veći od rizika koji nosi lažno prijavljivanje. Takođe, porasla je svijest poljoprivrednih proizvođača, jer u prethodnom periodu pojedine grane zbog pada vrijednosti proizvodnje ne bi mogle opstati bez podrške države. Podsticaji su za mnoga gazdinstva bili jedino što ih je održavalo u životu", rekao je Marinković.

On je dodao da je i redovnost isplate podsticaja, ali i veći agrarni budžet doprinio tome da poljoprivrednici odgovornije i objektivnije pristupaju  podnošenju zahtjeva za subvencije ali i realizaciji podsticajnih sredstava.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić kaže da je većina ratara svjesna da mora dostavljati tačne podatke.

"Oni koji žele da dobiju novac znaju da moraju redovno ažurirati podatke i  savjesno voditi svu  dokumentaciju", kratko je rekao Radić i dodao da je broj proizvođača koji su lani imali pasivan status zanemarljiv. 

Kalkulacije

Resorni ministar Savo Minić najavio je strože kontrole upotrebe podsticaja, a Stojan Marinković kaže da sva poljoprivredna udruženja podržavaju tu odluku. 

"Kada smo bili na sastanku s ministrom u vezi s raspodjelom agrarnog budžeta saglasili smo se da kontrole moraju biti konstantne i da subvencije treba da ostvaruju oni proizvođači koji se istinski bave poljoprivredom, koji ne kalkulišu rezultatima, brojnošću grla i zasijanim površinama", kazao je Marinković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti