Ovo su preduzeća u RS koja bez radnika ostvaruju milionsku dobit

07.04.2023. 11:50 / Izvor: Akta.ba
preduzeća

Čak 701 preduzeće u Republici Srpskoj je prošle godine poslovalo sa 0 radnika i ostvarilo dobit, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Čak 701 preduzeće u Republici Srpskoj je prošle godine poslovalo sa 0 radnika i ostvarilo dobit, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Najveću dobit među preduzećima bez ijednog radnika je prošle godine imala "Mljekara" Laktaši. Fabrika koja je davno ugašena zaradila je čak 2,8 miliona KM.

Slijedi je GOBOS INVESTMENT d.o.o. Banja Luka koja se bavi posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima. Njihova dobit je, prema podacima APIF-a, iznosila 2,2 miliona KM.

 

 

Nešto manju, ali opet milionsku, dobit imale Nekretnine Proprius d.o.o. Banja Luka i to 1,5 miliona KM, dok je firma Decoral Line d.o.o. Banja Luka koja se bavi izradnjom stambenih i nestambenih zgrada zaradila 1,1 milion KM.

Sinovi i oci d.o.o. Banja Luka registrovana za djelatnosti finansijskih holding društava također je prijavila dobit od 1,1 milion KM. Njen vlasnik je Todor Panić direktor fabrike „Vitinka“.

Milionsku dobit ostvarila je i firma HYDRO POWER GROUP d.o.o. koja se bavi izgradnjom hidrograđevinskih objekata i godinama unazad nije imala nikakav prihod i dobit.

 

hidro

 

Preduzeća sa jednim radnikom 

Milionsku dobit ostvarila su i preduzeća sa jednim radnikom,  među kojima dominira banjalučka "Ban gradnja" iz Banjaluke. Firma je zaradila čak 11,2 miliona KM, a da apsurd bude veći bavi se izgradnjom autoputeva i puteva i to sa jednim radnikom.

Protekle četiri godina imala je oko 2-3 radnika i nema niti jedan dobijen tender. 

Slijedi je firma "Seta Subco" iz Banja Luke čija je djelatnost prikupljanje i naplata računa i kreditnih kancelarija, a zaradili su čak 5,2 miliona KM.

I ove godine javlja se firma "Niagara sports global management" iz Gradiške čiji je vlasnik fudbalski menadžer Andy Bara, o kojem je Akta.ba ranije pisala.

Bara i dalje zapošljava samo jednom radnika, vjerovatno sebe, a prošle godine je zaradio 4,7 miliona KM.

Iza njega je preduzeće "Skechers BiH d.o.o. Banja Luka" koje bavi trgovinom obuće i odjeće na veliko i ostvarilo je dobit od 3,5 miliona KM.

 

 

Među deset najprofitabilnijig preduzeća sa jednim radnikom su i Agencija "Greenfield", "Niagara sports global managament", "NGS rent",  "Montenaria", "NDS sports group", "RUDIS Slovenija"“, te firma "Elektros".

*Napomena: Podaci su dostavljeni na upit, a finansijske pokazatelje za preduzeća iz Republike Srpske očekujte uskoro na Akta.ba portalu.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti