Nekontrolirane sječe šume

Pokrenuta Inicijativa za usvajanje Zakona o šumama HNK

09.04.2023. 08:07 / Izvor: Akta.ba
šume

Prikupljeni potpisi poslat će se na Parlament FBiH i Skupštinu HNK.

Problematika nekontrolirane sječe šume na području općine Prozor – Rama poznata je dobro svim građanima ove općine.

Prepoznat je i glavni uzrok problematike – nepostojanje zakona o šumama na nivou FBiH i na nivou Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Prikupljeni potpisi poslat će se na Parlament FBiH i Skupštinu HNK. 

Građani općine Prozor-Rama i Općina Prozor-Rama zajedno sa Aarhus centrom u BiH pokreću inicijativu o donošenju Zakona o šumama, uz slogan "Šume Prozor-Rame nisu same".  

Potpisivanje inicijative održat će se 10.04.2023. ispred zgrade Općine Prozor Rama sa početkom u 10h. 

"Šume na području općine Prozor- Rama smatramo značajno degradiranim jer ne postoji Zakon o šumama Federacije BiH kao ni kantonalni Zakon o šumama. Aktualna situacija  u kojoj dominira nered i bezakonje u gospodarenju šumama na području Hercegovačko neretvanskog kantona može se riješiti jedino zaustavljanjem nelagalnih sječa i krađe šuma na području cijelog Kantona, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcionisanjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.", stoji u saopćenju Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH.

Donošenje Zakona o šumamam HNK koji bi regulirao ovu oblast je mjera o važnosti koju nije potrebno posebno obrazlagati.

Gospodarenje šumama se mora temeljiti na načelima šumarske znanosti i zakonskim propisima, što na području ovog Kantona nije slučaj.

Obnova šume mora se vršiti na zakonitostima prirodne obnove i pošumljavanja. 

Nažalost, na prostoru općine Prozor- Rama i na području mjesne zajednice Orašac, šuma se nemilice eksploatiše i niko za takvo što ne snosi odgovornost jer ne postoji zakon koji bi ovo pitanje regulisao.

Pri tome vrijedi napomenuti da općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 hiljade hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNK-u. 

"Zakon nam je nužan za spas  preostale šume, za obnavljanje uništene šume i za omogućavanje normalnog života naših žitelja koji se pokušavaju izboriti sa teškim kriminalnom u ovoj oblasti", navode.  

Projekt "Zaštitimo naše šume!" provodi "Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH", u okviru šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti