na usluzi u svako doba dana

Građanima Sarajeva na raspolaganju prvi call centar u domovima zdravlja

12.04.2023. 08:07 / Izvor: N1
DOM ZDRAVLJA

Počeo je s radom prvi call centar Doma zdravlja Sarajevo, koji će građanima biti na usluzi u svako doba dana.

Počeo je s radom prvi call centar Doma zdravlja Sarajevo, koji će građanima biti na usluzi u svako doba dana. Uslugu pacijentima trebale bi poboljšati niz novosti koje su uvedene u kantonalni zdravstveni sistem, a među njima su i nova sanitetska vozila i kardiomobili.

U 2021. godini urađeno je milion 476 hiljada i 997 pregleda, pruženo je 5 miliona i 510 hiljada 866 usluga. U 2022. godini – poređenja radi, 4 miliona 862 hiljade 746 posjeta pruženo je 20 miliona 235 hiljada usluga. Najveći broj pregleda odlazi na OPZZ – oko 22 miliona. U cilju kvalitetne usluge održan je niz internih edukacija, a nabavljena je i nova oprema.

"Pored edukacije zanovili smo dosta opreme. Između ostalog, kupili smo četiri najsavremenija RTG i pet UZ aparata, osam stomatoloških stolica, 300.000 KM materijala za stomatologiju i trudimo se taj segment podići na zavidan nivo", naveo je Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS.

Nabavljena je oprema za komoru i hladni lanac, informatička oprema, sanitetska vozila, uniforme. A od jučer je sa radom počeo i call centar koji omogućava prijem velikog broja poziva. Naziv centra je “Lakše do ljekara”, pa samim time vrijeme će pokazati hoće li zaista biti lakše doći do doktora, komunikacijom  između agenta i pacijenta, a ove informacije možete dobiti od ponedjeljka do petka:

"Centar omogućava 100 poziva što znači da u jednom aktu svi zovu, obrađuje podatke, zatim postoji opcija call back, a osim toga, moguća je i mail komunikacija, zatim, chat komunikacije kako bi pacijenti brzo i pogresivno stupili u kontakt i naručili se za pregled", pojasnio je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JUDZKS.

Telefonski broj call centra je 033 – 258 – 200 i građani će se putem njega moći informisati i posavjetovati.

Međutim, godinama građani i dalje po 4-5 mjeseci čekaju na jedan pregled. Većina njih je nezadovoljna.

"Ne samo u zdravstvu, ništa ne funkcionie, ali  dok se pravosuđe ne sredi, neće se nikad ništa srediti. Dok se ne bude adekvatno kažnjavalo sve će nam biti naopako”, “Suprug koji je sto posto invalid mora čekati na terapiju iako ima prednost zbog svog statusa", kazali su nam pojedini građani.

Hronični manjak radne snage generalno je problem pa tako pojedini poslodavci zapošljavaju i penzionere. Dom zdravlja je vrlo specifična po godišnjoj fluktuacija kadra i trenutno ova ustanova broji više od 2.000 uposlenika. Dakle, od 100 zdravstvenih radnika 60 njih neće raditi do 2023. godine. Godišnja fluktacija kadra već je od 60 %.

"Veliki broj kadra odlazi u penziju, nažalost, povećava se trend odlaska u inostranstvo, a osim toga mnogo kolega ide na stručno usavršavanje u druge ustanove sekundarne i tercijarne specijalizacije", dodao je Abel Baltić, diektor JU Dom zdravlja KS.

Zaposlena su 42 doktora medicine, odnosno, realizovane su 44 specijalizacije. Specijalnost nije bitna ako nemaš raspoloživ kadar, a nadležni ne čine ništa kako bi zaustavili odliv mozgova. za sada je situacija podnošljiva, ali postavlja se pitanje šta će biti za pet do šest godina?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti