SAGA SE NASTAVLJA

Zavod odbija žalbe roditelja: Sporni glukometri su po distributeru ispravni

13.04.2023. 11:58 / Izvor: Akta.ba
glukometri

Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Agencija za lijekove su izdali zajedničko saopćenje povodom neispravnih aparata za mjerenje šećera.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdali su zajedničko saopćenje povodom neispravnih aparata za mjerenje šećera koji djeca koriste već sedam mjeseci, a koje zavod osigurava djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1.

U opširnom i konfuznom saopćenju pripremanom danima ( koje smo čekali jer smo poslali i upit), može se samo zaključiti da žalbe roditelja nisu prihvaćene i da djeca neće dobiti druge glukometre. Tačnije, distributer neispravnih glukometara je dokumentovao da su glukometri ispravni.

Kako kažu, prijave dostavljene Agenciji, su se odnosile na navode da aparati ne pokazuju vrijednosti glukoze u krvi ispod 3,9 mmol/l. Dokazi uz prijavu (slike) koji uključuju različite uzorke i uslove uzorkovanja nisu mogli biti uzeti kao validni jer su rezultati mjerenja poređeni na različitim uređajima, uključujući i uređaj za kontinuirano mjerenje šećera, a koji nije upisan u Registar. Izvještajem nosioca odobrenja o provedenoj istrazi je dokumentovao da aparat pokazuje vrijednosti šećera u krvi niže od 3,9 mmol/l.". 

Na osnovu gore navedenog i dokazima o broju ranije distribuiranih aparata, kao i ukupnom broju prijava, Agencija nema zakonsko uporište da donosi mjere suspendovanja dozvole.

"U vezi sa navedenim, blagovremeno su upućivane i ranije informacije prema svim zainteresiranim te od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i prema domovima zdravlja u Federaciji BIH gdje se vrši isporuka ovih pomagala kao i prema drugoj ugovornoj strani, te na pojedinačne upite i prema udruženjima  oboljelih od dijabetesa, kao i pojedinačne upite roditelja djece oboljele od dijabetesa, odnosno isti su informisani, vezano za jedino moguće postupanje, odnosno postupanje saglasno pozitivnim propisima i ugovornim odredbama u kojim je, između ostalog, precizirano da postoji mogućnost te i obaveza ugovorne strane BAUERFEIND D.O.O. Sarajevo za davanje "Besplatne telefonske podrške korisnicima 24 sata i Mogućnost zamjene Aparata za mjerenje glukoze u krvi iz stavke 1. u roku od 48 sati", kazali su iz Zavoda.

Iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1. su razočarani ovakvom odlukom jer njihove vapaje niko ne čuje.

"Agencija za lijekove kaže da je sve OK, Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije BiH kaže da je sve OK, distributer kaže da je sve OK. Aparatići kažu da ništa nije OK, veliki broj roditelja kaže da nije ok i sa fotografijama potvrđuje svoje tvrdnje. Ali, koga zanimaju roditelji, koga zanimaju djeca oboljela od dijabetesa tip 1. Nadležni tvrde da je sve OK. Životi djece koja nažalost na osnovu glokometara koje osigurava Zdravstveni zavod Federacije BiH su ugroženi i to svaki put kada na osnovu nivoa glukoze prikazanim na njima, određuju dozu inzulina koju je potrebno dati. Da, životi su ugroženi i postavlja se pitanje šta treba da se desi da neko od nadležnih a prije svega Zdravstveni zavod Federacije BiH (Vlada Federacije Bosne i Hercegovine) čuje naše vapaje? Šta treba da se desi? Da li, možda da neko dijete zbog netačnih podataka nakon mjerenja glukoze padne u komu ili izgubi život? Mi smo stjerani pred zid, mi se pokušavamo boriti za prava naše djece na jedan civilizovan način, ali postavlja se pitanje do kada ćemo imati snage", kazali su iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1.

Također, najavljuju da nakon ovog, kako kažu "sramnog" saopćenja, neće odustati. 

"Iz sramnog saopštenja izdvajamo dio u kojem stoji: 'Izvještajem nosioca odobrenja o provedenoj istrazi je dokumentovao da aparat pokazuje vrijednosti šećera u krvi niže od 3,9 mmol/l.' Dakle, onaj koji je distributer neispravnih glukometara je dokumentovao da su glukometri ispravni. Šega, šala, pošalica. Nema neke nezavisne istrage, provjere, ma bilo čega, nego distributer sam sebe provjerava. Stvarno, nema smisla. Ali, ima jedna stvar, mi odustati nećemo i nastavit ćemo borbu za dobro naših najmlađih. Očekujemo podršku članova Udruženja, kao i onih koji to nisu, a i vrlo brzo ćemo objaviti naše naredne korake. Vjerovatno će se raditi o malo "radikalnijim" akcijama od ovih dosad", poručili su iz Udruženja. 

Zatražili su pomoć i reakciju Federalnog ministarstva zdravstva, te ukazali na manjkavosti dosadašnjeg načina izbora glukometara i trakica (samo jedna vrsta) i iskazali želju da se to promijeni i da napokon kao u drugim dijelovima države imamo pravo na izbor glukometra i trakica.

"Očekujemo promjene jer precizni glikometri i trakice su neophodni za određivanje inzulinske terapije i dobru kontrolu dijabetesa", poručuju iz Udruženja.

Podsjetimo, saglasno odredbama ugovora zaključenog nakon provedene javne nabavke i e-aukcije, isporuka se vrši u 72 zdravstvene ustanove na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

"Agencija garantuje da je u skladu sa zahtjevom za upis, medicinsko sredstvo „Blood Glucose Test Strip-trakice za mjerenje glukoze u krvi, GH 82“ i „Blood Glucose Test Meter-aparat za mjerenje glukoze u krvi, Medisign GH 82“ proizvođača Tianjin Empecs Medical Devices Co. Ltd., upisano u skladu sa zakonskim propisima", ističe se.

Upisom medicinskog sredstva u Registar nositelj odobrenja stiče pravo za stavljanje medicinskog sredstva u promet i odgovoran je za stavljeno medicinsko sredstva u promet.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti