DANAS ODLUKA SUDA

Da li će "Zrak" otići u stečaj - radnici tvrde da ima nade za spas

14.04.2023. 08:45 / Izvor: Federalna.ba
zrak press

Općinski sud danas odlučuje da li nekada uspješna firma, sarajevski Zrak ide u stečaj.

Općinski sud danas odlučuje da li nekada uspješna firma, sarajevski Zrak ide u stečaj.

Dugovanja za neisplaćene plate bivšim i jednom broju sadašnjih uposlenika koji su podnijeli zahtjev za stečaj putem svog advokata, jedan je od najvećih problema ove firme. 

Upućen je i apel da svi oni koji su podnijeli tužbu sa zahtjevom za stečaj, istu tužbu i povuku, kako firma ne bi otišla u stečaj i kako bi plan koji imaju za opstanak firme mogli i da realizuju.

U prostorijama kompanije "Zrak" u Sarajevu jučer je održana press konferencija na kojoj je bilo riječi o sudskom procesu za otvaranje stečajnog postupka nad preduzećem, ali i načinu rješavanja problema u kojem se preduzeće i nalazi.

Povod je predstečajno ročište održano u utorak. Radnici i Uprava bore se protiv ovakvog poteza. Smatraju da je problema mnogo, ali da firma ima perspektivu, te da se može spasiti.

Radnici i Uprava preduzeća "Zrak" d.d. Sarajevo sa zebnjom očekuju sutrašnju odluku suda. Nadaju se da će je sud riješiti pozitivno u korist Uprave i radnika. Zajednički su ponudili rješenje kojim bi, u roku od mjesec dana, preduzeće moglo da se zaduži i isplati kredit kako bi starim radnicima isplatili dugovanja i prekinuli stečaj, te stekli uslove za dizanje novog kredita. Zatim bi polako počeli prodavati neperspektivnu imovinu i vraćati dugove. Edin Čano, direktor firme „Zrak“ d.d. Sarajevo:

"Znači, namjera bivše Uprave, predstečajnog upravnika i advokata, povjerioca je da ovu firmu dovedu u stečaj. Ako dođe do toga, sredstva koja su predviđena u budžetu, 7 miliona, od njih neće biti ništa. Jedino, ako ne odemo u stečaj, tih 7 miliona, može biti operativno za mjesec, dva ili tri najmanje, tako da bi mogli riješiti puno problema. Nadalje, postoje veliki dugovi prema Poreskoj upravi. Ali, sa njima smo već napravili ugovor i oni bi dali saglasnost da se ova neperspektivna imovina prodaje, čime bi se stekli uslovi za pozitivno poslovanje."

Radnici čije su firme otišle u stečaj prije 10-ak godina, tvrde u kompaniji „Zrak,“ nisu dobili ni marke. A, „Zrak“ je svojim starim radnicima ponudio da im, ukoliko dođe do realizacije kredita, u roku od 20 dana, isplati glavnicu duga. Problema je mnogo. Emir Kominlija, predsjednik Sindikata „Zrak“ d.d. smatra da njihova firma ima perspektivu i može se spasiti. Pojašnjava kako je došlo do ovakve situacije u „Zrak-u“:

"Prije svega, prethodna uprava sa Nedžadom Koldžom od prije tri mjeseca, još uvijek nije verifikovala novi potpis Edina Čane u Agenciji za vrijednosne papire. Znači, mi i dalje ne možemo apsolutno ništa uraditi bez potpisa direktora Nedžada Koldže. Znači, doslovno, nova Uprava ne može podijeliti ni platu, a da to ne potpiše direktor Nedžad Koldžo."

zrak

Kominlija navodi da ni stečajni upravnik nije učinio ništa što bi pomoglo radnicima preduzeća „Zrak“. Štaviše, tvrdi da je svojim postupcima više odmogao, nego pomogao:

"Imamo jedno mišljenje, jedan stav, da stečajni upravnik, koji je dobio nalog od sudije da vodi ovaj stečajni postupak, da uđe u firmu, da bude, tačnije, prisutan u firmi mjesec dana, a čovjek nije nijedan jedini put ušao u firmu. Samo se nekoliko puta našao u obližnjem kafiću, gdje već, sa Nedžadom Koldžom gdje je pokupio tu neku dokumentaciju. Na osnovu te neke šture dokumentacije on je napravio izvještaj u kom pravcu treba da ide Zrak, što je apsolutno loše urađeno."

Također, navodi Kominlija, prema nalogu sudije, stečajni upravnik je morao zaštiti imovinu i prava radnika. On to nije uradio zato što je, upravo u tom periodu, kada je trebao da bude prisutan u firmi "Zrak", otišao materijal iz firme u vrijednosti od 100 hiljada maraka. A, ono što je veći problem, taj materijal vrijedi mnogo više. Tako da je on prodat ispod svake cijene: 

"Takođe, morali smo da zamjenimo advokata koji apsolutno ništa nije uradio da se prekine ova priča i da se nađe rješenje. Štaviše na zadnjem ročištu na kojem je on bio izjavio je kako će, gdje je sada firma „Zrak“, biti zgrade. Tako da je nama htio da poruči zašto se borimo, zašto pokušavamo da spasimo fabriku koja je već namijenjena za neke druge stvari."

To, navode, nisu mogli dopustiti. Zamijenili su advokata, iako je to bila mukotrpna borba upravo zbog potpisa Nedžada Koldže, koji se još uvijek vodi kao direktor. Ujedno, radnici nisu bili upoznati sa rješenjem. Mislili su da je stečaj firme jedino rješenje da naplate svoja potraživanja. Kominlija upozorava:

"Apsolutno, to nije dobro ni za njih ni za trenutnu situaciju ni za firmu Zrak. Tako da rješenje postoji i nadamo se i vjerujemo da će veliki broj radnika pristati na to rješenje. Jer, ipak su to radnici ove firme. Oni vole ovu fabriku. Ne žele, naravno, da fabrika ode u stečaj. A, pritom i mogu naplatiti svoja potraživanja".

Radnici preduzeća "Zrak" i pored problema kojih su i sami svjesni i bojazni za svoju budućnost, i dalje smatraju da perspektiva za njihovu firmu postoji, a samim tim i spas njihovih radnih mjesta. U pitanju je samo dobra volja onih koji o tome odlučuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti