Zasjedanje do kraja mjeseca

UO KCUS nije upoznat o poništenju statusa redovne profesorice Sebije Izetbegović

14.04.2023. 15:18 / Izvor: N1
Lejla Brčić

Brčić kaže da je praksa da se Upravni odbor sastaje dva puta mjesečno, te da bi mogao zasijedati do kraja mjeseca ili početkom narednog.

Do kraja ovog mjeseca, ukoliko bude održana sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji bi trebao, na zahtjev članice imenovane iz Kantona Sarajevo Lejle Brčić razmatrati zakonsku opravdanost daljeg obnašanja funkcije generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, a nakon što joj je poništen status redovnog profesora što je jedan od uslova za imenovanje na čelo KCUS-a.

“Imam saznanja da Upravni Odbor (UO) još nije dobio bilo kakvu zvaničnu informaciju o statusu generalne direktorice, odnosno o dijelu statusa koji se tiče UO u kontekstu statuta Kliničkog centra. Po statutu Kliničkog centra da bi neko obnašao poziciju direktora, između ostalog mora biti u statusu redovnog ili vanrednog profesora, prema saznanjima iz medija gospođa Izetbegović je izgubila taj status, ali zvanične informacije o tome nemamo”, rekla je u razgovoru za N1 Lejla Brčić.

Brčić podsjeća da je Vlada Kantona Sarajevo, ispred koje i sjedi u Upravnom odboru zatražila da se ovo pitanje predloži na Dnevni red. Nije, kaže Brčić u razgovoru za N1, dobila nikakav odgovor, ali dodaje, da nema razloga da sumnja da će na narednoj sjednici biti razmatrano ovo pitanje.

“Ukoliko je eventualno pokrenut postupak protiv tog rješenja, pa Sud donese neku mjeru kojom se odgađa izvršenje onda Upravni odbor ne može ništa poduzimati. Ukoliko rješenje o oduzimanju statusa redovne profesorice opstane i ostane na snazi upravni odbor bi trebao donijeti odluku o razrješenju, ukoliko to ne donese, Statut predviđa da tu odluku donosi federalni ministar zdravstva”, istakla je Brčić.

Brčić kaže da je praksa da se Upravni odbor sastaje dva puta mjesečno, te da bi mogao zasijedati do kraja mjeseca ili početkom narednog. Također, dodaje da iako je upražnjeno mjesto ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, da tu odluku može donijeti zamjenica ministra.

Podsjetimo, jučer je na sjednici Senata data saglasnost rektoru UNSA Rifatu Škrijelju da prihvati zahtjev Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) da se poništi doktorat Sebiji Izetbegović, a čime se i odbio zahtjev Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu da se uloži žalba na inspekcijsku odluku.

U martu je Izetbegović oduzeto akademsko zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, a jučer je dekanesa ove obrazovne ustanove Amina Valjevac potvrdila da direktorica KCUS-a više tu ne predaje na predmetu Ginekologija.

Shodno tome, Škrijelj je pojasnio da će studentima kojima je ona bila mentor biti dodijeljen neko drugi, a da kod onih koji su već pod njenim mentorstvom doktorirali, diploma doktora neće biti upitna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti