oslobođen preostalih optužbi

Hamdija Lipovača osuđen na sedam mjeseci za krivotvorenje službene isprave

18.04.2023. 07:36 / Izvor: Fena
lipovaca

Lipovača je oslobođen optužbi za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivično djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH, nakon održanog pretresa u krivičnom predmetu u javnosti poznatijem kao "slučaj Stens", danas je objavilo presudu kojom je prvooptuženi Hamdija Lipovača osuđen na sedam mjeseci zatvora za krivotvorenje službene isprave, dok je, istovremeno, oslobođen svih ostalih optužbi.

Naime, Lipovača je oslobođen optužbi za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivično djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Istovremeno, ostali optuženi u ovom predmetu oslobođeni optužbi po svim tačkama optužnice i to – Alen Gluhalić optužbi za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti te krivičnog djela obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti, dok su Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović oslobođeni optužbi za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužbe kojih su akteri ovog slučaja oslobođeni su u vezi s a izgradnjom Sportsko-rekreativnog centra 'Stens' u Bihaću od 2006. do 2009. godine, odnosno navodima o tome da su prilikom izvođenja radova na tom centru, iskorištavali svoje položaje, te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova pribavili određenu korist na štetu Općine Bihać.

Hamdija Lipovača je u inkriminiranom periodu obnašao funkciju načelnika općine Bihać (od 2004. do 2010. godine), a Alen Gluhalić je u to vrijeme bio direktor Agra d.o.o. Bihać - izvođača radova. Aida Džambegović je obnašala funkciju pomoćnice općinskog načelnika, a Senka Zolić je obavljala poslove stručne savjetnice u Službi za finansije i računovodstvo Općine Bihać, dok je Sead Dupanović vršio nadzor nad izvedenim elektro radovima u spomenutom objektu.

Prema presudi, u kaznu izrečenu prvootuženom uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru u dva navrata, prvi put krajem 2014. i početkom 2015. godine, a drugi put u proljeće 2015. godine.

Kako je prilikom obrazloženja presude rečeno, Vijeće je odluku donijelo nakon detaljne analize strukture optužnog akta, odnosno analize i ocjene dokaza.

Sud je nadalje našao da nema dokaza koji bi upućivali na osnovanost inkriminacija sadržanih u činjeničnom opisu optužnog akta.

Protiv ove presude moguća je žalba samo u njenom osuđujućem dijelu.

Branitelj Hamdije Lipovače, advokat Salih Hodžić Feni je potvrdio kako će iskoristiti spomenuto pravo, te najavio da će izjaviti žalbu na osuđujući dio presude. Naveo je kako smatra da ni u tom dijelu nema odgovornosti njegovog klijenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti