Ogromni dugovi

Može li BiH izbjeći recesiju?

18.04.2023. 08:44 / Izvor: bljesak.info
Izvještaj

Bosnu i Hercegovinu u sljedećoj godini očekuje ekonomski rast, za razliku od mnogih zemalja u Europi, ali i inflacija iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Bosnu i Hercegovinu u sljedećoj godini očekuje ekonomski rast, za razliku od mnogih zemalja u Europi, ali i inflacija iznad dugogodišnjeg prosjeka. Ovo je zaključak nakon sastanka bh. predstavnika, na čelu sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, i čelnika MMF-a. Iako nismo prezadužena zemlja, i taj podatak je vjetar u leđa vlastima da razmišljaju o novim zaduženjima. Bosna i Hercegovina će ove godine potrošiti gotovo 450 milijuna maraka više za otplatu državnog vanjskog duga u odnosu na prošlu godinu.

Duguje BiH ogroman novac kreditorima, među njima i MMF-u. Obaveze prema MMF-u, kako navode mediji, porasle su za skoro 200 milijuna marka. Ali ne namjerava se tu stati. 

Proteklih dana ministar obrane Zukan Helez sa izaslanstvom razgovarao je sa predstavnicima MMF-a. Izražena je, navodi, obostrana spremnost da se radi na stvaranju pretpostavki za zaključenje novog aranžmana sa MMF-om.

Možemo izbjeći recesiju

''Istaknuto je da je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od oko 4 posto u odnosu na BDP u realnom smislu. Projekcije ukazuju da bi rast u 2023. godini mogao biti iznad 1 posto, po čemu Bosna i Hercegovina, za razliku od mnogih zemalja u Europi može izbjeći recesiju. Na kraju, izražena je obostrana spremnost da timovi BiH i MMF rade na stvaranju pretpostavki za zaključenje novog aranžmana sa MMF'', rekao je Helez.

Ekonomisti kažu da nismo prezadužena zemlja, ali MMF je ove godine dao najpesimističniju prognozu u procjeni globalnog ekonomskog rasta. A naša zemlja se ekonomski kreće gdje i cijeli svijet.

Mnogim zemljama prijeti recesija, da li je onda i BiH, s procjenama ekonomskog rasta od 1 posto, zaista i može izbjeći.

Ovisimo od EU Damir Bećirović, profesor na Internacionalnoj poslovno-informacionoj akademiji Tuzla, kaže: "Mi možemo biti sretni ako izbjegnemo resesiju. Ako se ostvare te prognoze od 1 posto rasta mogli bi tada biti na neki način i zadovoljni, a od čega mi zavisimo, prije svega od kretanja u Europskoj uniji."

A to znači da ukoliko recesija pogodi zemlje EU, dinamikom od dva kvartala bit će pogođena i BiH, jer je Europa naše glavno uvozno i izvozno tržište. Očekivanja su i ta da će inflacija i dalje biti iznad dugogodišnjeg prosjeka. Projekcije Centralne banke BiH ukazuju da bi do kraja godine inflacija mogla pasti na nivo između 5 i 6 posto.

Trenutno je situacija u BiH takva da se cijene stabiliziraju najprije jer je kupovna moć građana sve manja i manja, a drugo je da dobar dio radne snage odlazi. ''Za valutni odbor kao što je naša CBBiH najbolja politika je držati se naših glavnih principa kao garancije stabilnosti'', kaže Senad Softić, guverner CB BiH. MMF-ove prognoze su optimistične i predviđaju ekonomski rast BiH od dva posto u ovoj, i tri posto u sljedećoj godini.

Možemo li se nadati benefitima za građane, ili ohrabrenju vlasti za nova kreditna zaduženja?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti