DOM NARODA PARLAMENTA BIH

Usvojeno: Kazna za parkiranje na mjestu za invalide 200 KM

18.04.2023. 12:16 / Izvor: Fena
parlament

Druga izmjena tog zakonskog rješenja predviđa uvođenje zasebne, uvećane novčane kazne za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas dvije dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Jedna od dopuna predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), počinilac kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Druga izmjena tog zakonskog rješenja predviđa uvođenje zasebne, uvećane novčane kazne za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Obje dopune usvojene su u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojio Predstavnički dom zbog čega je formirana zajednička komisija koja će usuglasiti identičan tekst dopuna Zakona.

Za usvajanje ovih izmjena je bilo 10 delegata, a četiri delegata iz Federacije Bosne i Hercegovine su bili suzdržani.

Kako su zakoni izglasani u različitim tekstovima u Predstavničkom domu i Domu naroda, Dom naroda je formirao komisiju za usaglašavanje tekstova zakona, a koju čine Sredoje Nović, Safet Softić i Zdenko Ćosić.

Saša Magazinović koji je predložio dopune zakona koje se tiču uvođenja posebne kazne za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za invalidne osobe zahvalio se članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda koji su usaglasili stav.

Dom naroda je također usvojio zaključak kojim se od Ministarstva komunikacija i saobraćaja zahtjeva da u roku od 90 dana pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi prijedlog potpuno novog zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti