GORUĆE PITANJE

Šta će biti sa pitkom vodom na području Kantona Sarajevo

19.04.2023. 07:46 / Izvor: BHRT
zona

Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" skinut sa dnevnog reda.

Na Skupštini Kantona Sarajevo zastupnici su podržali Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja od Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat tramvajska pruga Ilidža-Hrasnica u iznosu od 25 miliona eura.

Iako je Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" skinut sa dnevnog reda, izazvao je mnogo pažnje zastupnika, kao i prethodnih dana eko aktivista. Godinama je pitanje vodozaštitne zone u Kantonu Sarajevo goruće jer cijena može biti nestanak pitke vode za građane Sarajeva.

BiH je peta zemlja u Evropi po bogatstvu vode, ali godinama su ispred toga interesi pojedinaca i građevinskih lobija. Upravo na ovo upozoravaju ekoativisti. Predloženim nacrtom se smanjuje vodozaštitna zona za dvije trećine, što bi značilo odlazak otpadnih voda direktno u izvorišta pitke vode sarajevskog polja.

"Smanjenjem zaštitne zone naša voda će se trajno zagaditi i više nema načina da sarajevo, ako ovo prođe, da sarajevo više ikada ima čistu vodu iz vodovoda.", kaže Anes Podić, aktivista Udruženja "EKO akcija"

Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja Aarhaus centra kaže da su  preporuke uduženja i udruženja drugih eko ativista da se ovaj nacrt treba dodatno unaprijediti sa prijelozima struke pa onda tek izglasati i pustiti u javnu raspravu.

Prethodna odluka iz 1987. godine prestala je važiti donošenjem federalnog Pravilnika iz 2012,, i potrebno je novo rješenje stručnjaka. Zastupnici kažu da nisu dobili uvid u elaborat na osnovu kojeg bi zaključili o kakvom nacrtu se radi i nedostaje mišljenje struke. Vladajući insistiraju da Kanton Sarajevo u ovoj odluci jasno propiše na koji način se to zemljište koristi, jer 55 posto općine Ilidža obuhvata vodozaštitnu zonu.

"Imamo nekoliko apsurda gdje na liniji razgraničenja sa Istočnim Sarajevom samo cesta dijeli industrijsku zonu koja se pravi u Istočnom Sarajevu, a preko ceste u Federaciji mi taj dio smatramo vodozaštitnom zonom.", navodi Elvedin Okerić​, predsjedavajući Skupštine KS

Samir Avdić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS i sam ne misli da je ovaj nacrt nešto što bi trebalo usvojiti u ovom tekstu kao odluku, ali misli da treba pustiti nacrt u porceduru da bi se kroz javnu raspravu on promijenio na bolje i kao takav usvojio.

"Suština nacrta je promijeniti vodozaštitne zone i na taj način pogodovati građevinskim lobijima, stav je opozicije. Ovakav nacrt je opasan i poguban i zato kažu nije bilo potrebne većine".

"Nije mogao dobiti podršku većine ima neformalna grupa nas koji smo posljednih dana vrlo aktivni u lobiranju zatsupnika da ne podrže čak ni nacrt ovakve odluke i s ponosom ističem da smo uspjeli", ističe Haris Zahiragić,​ zastupnik SDA u Skupštini KS

Albin Zuhrić​, zastupnik DF-a u Skupštini KS kaže da će kvadrat stana biti 10 hiljada maraka uskoro ako se ne bude gradilo, ali da to radimo tamo odakle crpi većina grada svoju vodu i dovedemo se u situaciju da zbog tri benzinske pumpe i pet zgrada moramo flasiranu vodu kupujemo stvarno besmisleno.

I zbog svega udruženja apeluju vlastima, ovakva odluka nudi mogućnost izrade regulacionih planova i građevinskih dozvola i gradnju na sada zabranjenom zemljištu od preko 200 hektara zemljišta. Ali, sve to bez izvora pitke vode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti