Državna imovina

Osam stranaka iz RS-a potpisalo Izjavu o zaštiti imovine

25.04.2023. 07:50 / Izvor: Federalna.ba
zaštita imovine

U prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske predstavnici parlamentarnih stranaka vladajuće koalicije iz ovog entiteta potpisali su Izjavu o zaštiti imovine.

U prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske predstavnici parlamentarnih stranaka vladajuće koalicije iz ovog entiteta potpisali su Izjavu o zaštiti imovine, a koju je inicirao predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. U radnoj verziji izjave navedeno je da će Republika Srpska ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi, kako kažu, antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije prema Republici Srpskoj.

Potpisnici izjave su predstavnici osam parlamentarnih stranaka koje imaju poslanike u NSRS-u. Pozivu Milorada Dodika na današnji sastanak i potpisivanju plana o djelovanju i načinu djelovanja organa RS-a i predstavnika RS-a u institucijama BiH nisu se danas odazvali predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka u RS-u, SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

U ovom planu koji sadrži 21 tačku posljednja je ponuda o mirnom razdruživanju između Republike Srpske i Federacije. Ima tu još nekoliko vrlo zanimljivih tački, a odnose se, prije svega, na Ustavni sud BiH, sudije Ustavnog Suda BiH iz RS-a jer se govori da će NSRS tražiti da sudije iz Republike Srpske, a koje su članovi Ustavnog suda BiH, obustave svoj rad dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i prekinuto antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH. Navodi se i da će se tražiti da Vlada RS-a nastavi aktivnosti prema Vladi FBiH, a koje se tiču razgraničenja između RS-a i FBiH. Tražit će se da Vlada RS-a usvoji i donese rebalans budžeta kojim će biti omogućena sredstva ukoliko bi zaposleni u institucijama BiH, a koji su iz RS-a, po pozivu vladajuće koalicije u RS-u napustili te institucije. Potpisnici traže od NSRS-a da uskoro bude sazvana sjednica na kojoj će se raspravljati o svim ovim pitanjima i na kojoj će biti donesene određene odluke.

"U svakom slučaju ovaj plan aktivnosti odražava uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odražava poštivanje Ustava BiH, ali jednako i favorizuje naša prava dobijena Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Republika Srpska nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih ranije već utvrđenih nadležnosti koje je imala u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Od 21 zaključka gotovo svi se odnose na jačanje tog položaja. Mi smo to potpisali u punom uvjerenju da radimo ozbiljan i odgovoran posao za Republiku Srpsku", istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

"Mi smo na prošlom sastanku se dogovorili da je ovo odličan dokument i da u roku od tri dana sve političke partije daju svoje prijedloge, izmjene, sugestije. Čak smo ga poslali i PDP-u i Pravdi za red da mogu da se izjasne. Činjenica da oni ne da nisu odlučili da daju svoj prijedlog, nego su poduzeli političku diskvalifikaciju. Naš zaključak je da sutra sazovemo Kolegijum NSRS-a da bi se prekosutra održala posebna sjednica NSRS-a i da bismo donijeli odluku da pozovemo sudiju Ustavnog suda BiH iz RS-a da podnese ostavku jer je on i biran u NSRS-u i ne želimo da to bude nekakav politički pamflet nego državotvorna odluka", kazao je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Predstavnici SDS-a i PDP-a danas su na odvojenim pres-konferencijama rekli da se nisu odazvali potpisivanju ovog plana jer on služi za dnevnopolitičke svrhe i promociju politike Milorada Dodika i da se samo malim dijelom odnosi na stvarni problem, problem državne imovine. Pitaju šta je sa ranije usvojenim, a nikada realizovanim sličnim ili istim zaključcima Skupštine. Nebojša Vukanović je objavio kako koalicija sa Dodikom na čelu druge gura u ambis i pitao je zašto se Željka Cvijanović prva ne povuče iz Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti