iscrpljeni svi resursi

Gasi li se Udruženje transplantiranih osoba u FBiH, Žuljević podnio ostavku

25.04.2023. 11:13 / Izvor: N1
zdravstvo

Tomislav Žuljević danas je obavijestio javnost da daje ostavku na mjesto predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine (UO UDiTB FBiH).

Tomislav Žuljević danas je obavijestio javnost da daje ostavku na mjesto predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine (UO UDiTB FBiH). Naglašeno je i da se nadaju da njegova ostavka neće uzrokovati i gašenje ovog Udruženja.

Na ovaj potez se, kako su naveli iz Udruženja, u podužem saopćenju, odlučio zbog toga što je ovo Udruženje iscrpilo sve resurse, alate i mogućnosti koje je imalo na raspolaganju da promijene stanje na bolje kada je riječ o transplantacijama i poboljšanju uslova za liječenje u dijaliznim centrima, ali da sluha za to, kako tvrdi, institucije i ustanove nemaju.

"Takvog mišljenja je i većina članova UO UDiTB FBiH koji su svojim zalaganjem i radom dali veliki doprinos u promociji donorstva, promjeni stanja u dijaliznim centrima na bolje, kao i radu na promociji donorstva i transplantacije. Nažalost, prodali smo se strancima za sitan šićar! To je jedna jako opasna situacija koja će, dugoročno gledano, uništiti transplantaciju u našoj zemlji, ali će uništiti i zdravstvo općenito jer je transplantacijska medicina grana koja razvija ostale grane. Naša pokoljenja će nas proklinjati što se, ne danas nego jučer, nismo probudili, okrenuli sebi i radili presađivanje organa tu u našoj zemlji, a ne negdje u inozemstvu. Zbog svog nerada ljekari gube rutinu kod operacija, u šta svakako spadaju I transplantacije. Zbog toga su klinički centri izgubili povjerenje pacijenta", naveli su iz Udruženja.

Dodaju da su zbog toga pacijenti ogorčeni, inferiorni i u strahu.

"Oni jesu moć i snaga, ali su izgubili vjeru da se nešto može promijeniti. Mišljenja su da se ništa ne bi promijenilo ni kada bi se danas ili sutra svi oni isključili sa dijalize. Kadaveričnih transplantacija (transplantacija od umrle osobe) nije bilo godinu i pol dana, a to je zapravo najveći izvor organa i većini pacijenta jedina nada za transplantaciju. To je porazno za sve nas. Svake godine u BiH umre blizu 500 pacijenta na dijalizi, a oni koji čekaju na presađivanje srca, jetre ili pluća umiru bez nade da će biti pozvani na transplantaciju. Tim ljudima je unaprijed presuđena smrtna kazna samo zbog toga što oni koji mogu neće i ne žele da rade. Teško je podnositi svakodnevne pozive ljudi koji ne znaju šta da rade i kako da spase svoj život ili život dragih osoba. Mi smo krivi za veliki broj ovih života. Ovdje mislim na društvo u cjelini", istakli su.

Dalje navode da su pacijentima ostali samo apeli za pomoć.

"Apeli se najčešće organizuju pod okriljem nevladinih organizacija sumnjivih namjera i morala, koje u muci pacijenata za koje prikupljaju novac, gledaju da dođu do lake zarade. Čast izuzecima koji rade pošteno, ali takvih je zaista malo. Apeli za pomoć su finansijski iscijedili građane BiH zato što ih ima na stotine. To nema ni u jednoj zemlji na svijetu. Problem su i lažni apeli kojih ima na stotine. Apeli za pomoć kod odlaska u inozemstvo sigurno uništavaju zdravstvo u našoj zemlji i to će se vidjeti vrlo brzo. Nismo protiv apela, ali ne uvijek i pod svaku cijenu i onda kada treba i kada ne treba", mišljenja su.

Naglasili su da transplantacija u BiH mora biti prioritet.

"I ona ne bi trebala da ima alternativu u drugim klinikama van BiH, osim u slučajevima kad se ista ne može uraditi ovdje. Kada vaš rad, entuzijazam, zalaganje, odricanje, požrtvovnost ne daju baš nikakve rezultate, dođete u situaciju kada prelomitei kažete: ‘Dosta je! Dokle više? Kome pričati, Kome pisati? Kome se obraćati?’. Ovdje, nažalost napretka nema jer nema ni volje ni želje za tim, ali što je najgore, ovdje nema nikakve odgovornosti, a to je ključna stvar. Čovjek se potroši i tjelesno i emocionalno. I zbog toga odlazak predsjednika UDiTB FBiH je sasvim logičan", naveli su.

UDiTB FBiH je osnovana prije više od devet godina, a od samog osnivanja pa sve do danas na njenom čelu je Tomislav Žuljević i sam nekada dijalizni bolesnik, koji je transplantiran prije 16 godina.

"Uspjeli smo objediniti sedam kantonalnih Udruženja u jedinstveno federalno udruženje i odmah započeli sa radom. Pored borbe za bolje uslove pacijenata na dijalizi jedan od naših statutarnih ciljeva je bio povećanje broja transplantacija u našoj zemlji. S tim u vezi, nakon protesta 2017. uspjelo nam je da napravimo Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja koji je najsličniji Zakonu koji je na snazi u Republici Hrvatskoj a znamo da je Hrvatska velesila kada je u pitanu darivanje i presađivanje organa. Međutim, nakon što je parlament 21. novembra 2017. usvojio ove izmjene Zakona broj transplantacija je počeo da pada, što nikako nije bilo logično. Kako je stanje bilo sve gore i gore, u oktobru 2019. ponovo smo izišli na ulicu i tražili svoja prava. Nešto se po tom pitanju pokrenulo, jer je i Vlada FBiH uzela u obzir naše zahtjeve i donijela određene zaključke koji su pridonijeli buđenju transplantacijskog procesa u FBiH", pojasnili su.

Inicirali su, navodi, donošenje određenih Pravilnika o povećenju cijene transplantacije u smislu usluge kako bi oni koji to rade bili adekvatno nagrađeni.

"A po tom Pravilniku posebno su nagrađeni transplant koordinatori koji bi imali pozitivan odgovor nakon razgovora sa porodicom preminule osobe. No, ni to nije pomoglo da dođe do kontinuiteta u transplantaciji. Pravi problemi počinju s pandemijom koronavirusa kada smo se borili za što bolju sigurnost pacijenta na dijalizi, a transplantacije su potpuno stale. Punu godinu i pol dana nismo imali niti jedne transplantacije, a pacijenti su umirali pored živih donora. Pandemija nije donijela samo probleme sa obustavljanjem transplantacijskog programa, ona je omogućila pojedinim privatnim klinikama iz inozemstva da izlobiraju pojedine NVO preko kojih su dolazili do pacijenta, ali i da izlobiraju i ljekare po kliničkim centrima koji će im biti na usluzi kod slanja pacijenata vani. U to smo sve sigurniji, a razlog za našu tvrdnju je u tome što je sve manji i manji broj transplantacija što je danas jedan od najvećih problema s kojima se susrećemo", ispričali su.

Zatim je iznio i određene statističke podatke navodeći da je BiH nekada radila i 30 transplantacija na godišnjem nivou, a da ih je u 2021. godini urađeno njih 10 te da su se one godinama smanjivale.

"U 2022. godini smo uradili osam, ove samo tri transplantacije. Ovo je velika sramota za kliničke centre u Sarajevu i Tuzli. Naša borba je bila vidljiva najviše zahvaljujući medijima koji su pratili naše aktivnosti. No, stvar je u tome što u ovoj zemlji ne postoji odgovornost. Niko nizašta ne odgovara. U takvoj situaciji vi ste bez mogućnosti da nešto promijenite. Neodvojiv je rad ovog Udruženja i Donorske mreže u BiH. Zajedno smo uradili bezbroj tribina, uličnih akcija, okruglih stolova itd. Donorska mreža na čelu sa prof.dr. Halimom Resić je uspjela dovesti u našu zemlju eminente stručnjake iz Španije, Mađarske, UAE, Italije, Hrvatske i Turske. Svi su nam spremni pomoći, ali naše ustanove i institucije očigledno to ne žele. I kako onda raditi u takvoj atmosferi, kako doći do napretka kada taj napredak ne žele oni koji su najodgovorniji za broj transplantacija, a to su svakako Federalno ministarstvo zdravstva, Centar za transplantacijsku medicinu, menadžment UKC Tuzla i menadžment KCUS-a. Kada smo već kod KCUS-a, menadžment te bolnice nikada nije našao za shodno da gore navedene delegacije primi na razgovor, a mi kao Udruženje smo uvijek nailazili na odbijanje i zatvorena vrata kada bi tražili sastanak u ovoj ustanovi", istakli su.

Zatim je naveo da je UKC Tuzla nekada bio primjer i lider u transplantacijama u našoj zemlji.

"Međutim dolaskom novog menadžmenta prije godinu dana, broj transplantacija je rapidno pao. Razlog nam je nepoznat. I da zaključimo, pored ogromnih napora koje smo kao Udruženje zajedno sa Donorskom mrežom u BiH, učinili kako bi se pokrenuo transplantacijski proces i kako bi se započelo sa spašavanjem ljudskih života, stanje nikada nije bilo gore. Svi moramo znati da je transplantacija povratak pacijenta u normalan život i ogromna ušteda u novcu, jer je dijaliza puno skuplji način liječenja. Ali očigledno da to nikoga u ovoj zemlji ne zanima", poručili su na kraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti