Usvojena odluka o lokaciji za odlagalište materijala iz tunela Hranjen

26.04.2023. 08:56 / Izvor: Fena
goražde

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer je na sjednici po skraćenom postupku usvojila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o inspekcijama u BPK Goražde.

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer je na sjednici po skraćenom postupku usvojila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o inspekcijama u BPK Goražde.

Na sjednici je usvojen i  prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za lokaciju proširenog odlagališta Osječani, radi odlaganja materijala iz iskopa tunela Hranjen.

Prema obrazloženju premijera BPK Goražde  Edina Ćulova,  potrebno je obezbjediti dodatnih 100.000 metara kvadratnih za odlaganje zemljišta.

Zastupnica Aida Obuća (SDA) zatražila je informaciju o radovima na tunelu Hranjen za narednu sjednicu Skupštine, a premijer Ćulov  kratko je informirao da radovi napreduju bolje od očekivanja.

Prijedlog odluke o imenovanju članova Nezavisnog odbora izazvao je oštriju raspravu među zastupnicima. Zastupnik Nijaz Musić kazao je kako procedura nije urađena po pravilima, dok je Nezim Alagić (NiP) naglasio da su sve potrebne procedure provedene javno i transparentno.

Nakon pauze prijedlog odluke usvojen je sa 17 glasova „za“ tri protiv i tri suzdržana.

Prijedlog Odluke o imenovanju Odbora za javna priznanja BPK Goražde povučen je sa sjednice, a bez mnogo rasprave poslanici su usvojili prijedlog Pravilnika za izbor  i imenovanje članova Etičkog odbora kao i izvještaj o utvrđivanju prijedloga liste kandidata za izbor i imenovanje članova Etičkog odbora koji su izabrani tajnim glasanjem.

Iz reda zastupnika to su Haris Salković (Nova politička inicijativa), Damir Žuga (Stranka za BiH)  i Senad Hubjer (Novi početak) a iz reda građana izabrani su Senka Dedović i Nedžad Kurtović.

Na sjednici je usvojen i godišnji operativni i finansijski plan o radu JU Zavod za javno zdravstvo BPK za 2022, godinu kao i izvještaj o inspekcijskim pregledima Kantonalnog upavnog inspektora BPK za 2022 godinu.

 Izvještaj o radu i poslovanju Kantonalne uprave za šumarstvo za prošlu godinu, nije dobio podršku zastupnika.

Na kraju sjednice primljena je k znanju informacija o stanju poljoprivrede i ruralne infrastrukture na području BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti