Pogoduje klima

Ekspanzija zasada masline i smokve

27.04.2023. 09:03 / Izvor: Glas Srpske
Maline

Osim masline koja caruje Hercegovinom prava je pomama za sadnjom smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima na krajnjem jugu.

Osim masline koja caruje Hercegovinom prava je pomama za sadnjom smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima na krajnjem jugu RS-a, a njeni plodovi i prerađevine lako nađu put do kupaca.

Više od pet hiljada stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a sve je više i malih maslinara koji u svom vinogradu podno Leotara odvoje jedno parče zemlje za 50 do 100 stabala ove mediteranske kulture.

Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže za “Glas Srpske” da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini u Zasad polju posađen prije 13 godina. Prema njegovim riječima, važan je svaki maslinar jer se pokazalo da ova kultura odlično uspijeva u Trebinju.  

"Masline ne moraju da se uzgajaju na velikoj površini jer sve je više onih koji ih sade za sopstvene potrebe. Dobro bi došla jedna uljara u istočnoj Hercegovini koja bi prerađivala masline od malih proizvođača", rekao je Vukoje.

Ističe da je zadovoljan početkom godine te da će neke sorte ranije procvjetati. Ove godine, očekuje i dobar rod, a vremenske prilike im idu naruku.

"Sada nam odgovaraju padavine, kasnije je poželjno što više sunca jer imamo sistem za navodnjavanje tako da nije problem, a maslinama pogoduje suša. Lani smo imali rod od 12 tona, sada očekujemo i veći jer su masline starije, pa je i prinos veći", rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sve proizvode od maslina lako je plasirati na tržištu.

"Sve što radimo s maslinovim uljem prodamo stranim turistima većinom u našoj zemlji, ali i u ugostiteljskim objektima", rekao je Vukoje.

Osim masline, na jugu RS-a sve je popularnija i proizvodnja smokve. 

"Mi razvijamo i zasade smokve, a od te kulture pravimo i liker, džemove ali tu su i sušene smokve. Ipak, izdvojili bi liker od smokve koji spremamo u destileriji", rekao je Vukoje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije rekao je za “Glas Srpske” da osim oko pčela i vinove loze dosta imaju i zasada maslina.

"Sada imamo oko 1.500 stabala, a najbolje su se pokazale italijanske sorte. Maslinovo ulje će ići na tržište za nekoliko godina. Sada se koristi za potrebe manastira, ali i na takmičenjima u Hrvatskoj i BiH, a krajem godine naše maslinovo ulje biće i na prestižnom sajmu u Njujorku. Sve više ljudi u ovom kraju odlučuje se za sadnju masline, ali i smokve", rekao je Porfirije.

Brend

Radovan Vukoje ističe da se puno radi na brendiranju maslinovog ulja u Hercegovini.

"Imamo idealne uslove za proizvodnju masline, a njihovo ulje je naša velika šansa. Kada je riječ o vinu, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, a tako želimo da nastupimo i s maslinama, odnosno maslinovim uljem", istakao je Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti