Slijedi imenovanje vlade

Ovo su detalji odluke visokog predstavnika o deblokiranju imenovanja Vlade FBiH

28.04.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Schmidt

Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje je predsjednica Federacije BiH predložila ovom Odlukom se smatraju imenovanim u skladu s članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, sa kojim se jedan od potpredsjednika saglasio 3. aprila 2023. godine i koji je izmijenjen 27. aprila 2023. godine, ovom Odlukom se smatraju imenovanim u skladu s članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

To je prvi član Odluke koju je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH, a koja je objavljena na web stranici OHR-a.

Dodaje se da "Za svaki potpis koji je potrebno priložiti, saglasnost koju konkretno trebaju dati potpredsjednici Federacije, te konsultacije koje je potrebno izvršiti u cilju ostvarivanja imenovanja Vlade Federacije u skladu s članom IV.B.5, stav (1) Ustava Federacije, ovom odlukom se smatra da su priloženi, dati i izvršeni u primjerenom i propisanom obliku".

U drugom članu navodi se da će Vlada Federacije biti izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu Federacije BiH u skladu s članom IV.B.5, stav (1) Ustava Federacije.

"Predsjedavajući Predstavničkog doma će sazvati hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina tačka dnevnog reda ove sjednice", navodi se u odluci.

U članu 3. navodi se da će se Parlament Federacije maksimalno potruditi da pokrene postupak donošenja amandmana na član IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi, ukoliko bude usvojen u skladu s članom VIII.1. Ustava Federacije BiH, mogao omogućiti da će nadležne institucije u Federaciji ispoštovati svoju obavezu da osiguraju da Vlada Federacije bude izabrana.

"Amandman koji se nalazi u prilogu ove Odluke, a koji čini sastavni dio ove Odluke, stupa na snagu 1. maja 2024. godine, pod uvjetom da prije tog datuma Parlament Federacije BiH ne odluči drugačije putem donošenja amandmana na Ustav Federacije u skladu s odredbom stava (1) ovog člana".

Dodaje se da izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, amandman koji se nalazi u prilogu ove Odluke stupa na snagu danom raspuštanja Parlamenta Federacije ili bilo kojeg njegovog doma u skladu s članom IV.A.16. Ustava Federacije ukoliko raspuštanje nastupi prije datuma predviđenog u stavu (2) ovog člana.

"Nakon stupanja na snagu, priloženi amandman će imati prvenstvo u odnosu na bilo koje nekonzistentne odredbe bilo kog zakona, propisa ili akta. Nije potreban nijedan dodatni normativni akt kako bi se osiguralo pravno dejstvo ovog amandmana. Međutim, vlasti u Federaciji BiH i dalje imaju obavezu da takve zakone, propise i akte usklade s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u Odluci.

U članu 4. se navodi da ova Odluka odmah objavljuje u Službenim novinama Federacije BiH i na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah, dok će Amandman na Ustav Federacije BiH, koji se nalazi u prilogu ove Odluke, stupiti na snagu onako kako je propisano i u skladu s uvjetima predviđenim u članu 3. Odluke.

Kada je u pitanju amandman na Ustav FBiH u članu IV.B.5, stavovi (1) i (2) mijenjaju se glase:

"Predsjednik Federacije će, nakon konsultacija sa predsjedavajućim i potpredsjedavajućim oba doma, predsjednicima klubova i potpredsjednicima Federacije, odrediti mandatara za sastav Vlade koji ima vjerodostojne šanse da dobije podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Mandatar je u roku od 15 dana dužan izvijestiti predsjednika o formiranju Vlade koju bi, ukoliko je bude imenovao predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, mogla podržati većina u Predstavničkom domu", navodi se u amandmanu.

U stavu 2. stoji da "Vladu Federacije imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će biti izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom Federacije".

Nakon stava (2), dodaju se novi stavovi (3) do (7), koji glase:

"Ukoliko predsjednik Federacije ne uspije imenovati Vladu Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, predsjednik će dobiti dodatni rok od 30 dana da ponovi postupak predviđen u prva dva stava ovog člana".

Stav 4. glasi da "Ukoliko predsjednik Federacije ponovo ne uspije imenovati Vladu Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (3) ovog člana, Vlada koju predloži predsjednik Federacije uz saglasnost jednog potpredsjednika prosljeđuje se Parlamentu Federacije. Ovako predložena Vlada smatra se izabranom ukoliko bude potvrđena većinom glasova u Predstavničkom domu, a potom većinom glasova u Domu naroda, pod uvjetom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda".

"Svako upražnjeno mjesto popunjava se u skladu s postupkom predviđenim u stavovima (2) i (4) ovog člana, ukoliko zakonom nije drukčije predviđeno", glasi stav 5, a slijedi stav prema kojem "Ukoliko Vlada ne bude izabrana u skladu sa stavom (4) ovog člana, predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, ponovo će postupiti u skladu sa stavom (2) ovog člana".

"Ukoliko Vlada ne bude imenovana u skladu sa stavom (6) ovog člana, ili ukoliko Vladu imenovanu u skladu sa tim stavom ne potvrdi Predstavnički dom, izuzetno od odredbi člana IV.A.16, stav (1), Parlament Federacije i kantonalne skupštine će se smatrati raspuštenim. Prijevremeni izbori će biti raspisani u skladu s Izbornim zakonom BiH za Predstavnički dom Federacije i za kantonalne skupštine. Mandat predsjednika i dva potpredsjednika Federacije prestaje njihovim smjenjivanjem nakon ovih prijevremenih izbora", tekst je stava 7.

Dodaje se i da dosadašnji stav (3) postaje stav (8).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti