Protestni skup - Kada smo mi na redu?

Predsjednica Sindikata trgovine: Sve manje razloga za slavlje, sve više za borbu

01.05.2023. 08:55 / Izvor: N1
sindikati

Protestni skup pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeo je u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Gošća Novog Dana na N1 bila je predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Ferhatović - Beširević, koja zajedno sa grupom radnika danas prvomajskim protestnim urankom u Sarajevu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

“Mislim da sve je manje razloga za čestitanje i slavlje, a sve više razloga za borbu. Mi, Sindikati trgovine ne možemo odustati i zato smo i ove godine tu“, kazala je na početku razgovora.

“Mi smo svoje zahtjeve i prema državnom i federalnom nivou vlasti uputili već u petak znajući da danas u institucijama na radnom mjestu nema nikoga. Ostavit ćemo simoblično pisma ispred vrata institucija i na taj način pokazati da su radnici ponovo zanemareni i ponovo su taoci političkih problema”, dodaje Ferhatović – Beširević.

Da li ste u petak dobili reakciju?

“Ne, za sada nije bilo nikakve reakcije. Nadamo se da će u narednom periodu, kada smo dobili vlast u FBiH, čuli smo premijera kako kaže da idemo zasukati rukava i raditi. itekako ima prostora za rad na ovom pitanju i na državnom nivou, ali zavisno od toga u kojem entitetu rade, radnici nemaju ista prava“.

Borba za prava radnika kao borba sa vjetrenjačama?

“Ja sam na ovom mjestu od 2009. godine i mislim da je to predugo. Mislim da se mladi boje uhvatiti u koštac sa problemima i da budu lideri, a to nam je neophodno. Sindikat je najslabija karika i vrlo često se nađemo u situaciji da smo na mjestu gdje se frustracije koje radnici imaju, svakodnevno ispoljavaju“, poručila je gošća Novog dana ovog jutra.

Protestni skup pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeo je u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako navode, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BIH ponovo za posljedicu ima stagnaciju ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti