Osumnjičen u sklopu akcije "Start"

Crnalić: Nadam se da Hadžibajrić neće biti lišen slobode

09.05.2023. 15:51 / Izvor: Fena
Crnalić

Izrazio je nadu da Hadžibajrić neće biti lišen slobode.

U zgradu Općine Stari Grad Sarajevo, gdje je u toku pretres koji provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) po naredbi nadležnih sudova, stigao je u međuvremenu i advokat Asim Crnalić.

Na novinarski upit o tome hoće li zastupati općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, osumnjičenog u sklopu policijske akcije/predmeta „Start“, Crnalić je izrazio očekivanje da hoće, ali da još nema nikakvih detalja i da ne bih želio ništa spekulisati.

Istovremeno, izrazio je nadu da Hadžibajrić neće biti lišen slobode.

Na upit u vezi s optužbama koje mu se stavljaju na teret, Crnalić je kazao kako o tome u ovom trenutku ništa ne može reći.

"Ovo je faza u kada se tužitelji 'gospodari' i ja moram biti suzdržan kada javno govorim o predmetu koji je u fazi istrage", precizirao je.

U osvrtu na aktivnosti pripadnika policije u spomenutoj akciji, Crnalić je kazao kako  službenici MUP-a KS, odnosno kantonalne uprave policije popisuju dokumente, uz opasku kako tih dokumenata ima jako puno, te da su stjecajem okolnosti već bili pripremljeni,  "jer je FMUP tražio da se to pripremi tako da će biti potrebno manje vremena nego inače…“

Na dodatni upit - jeli Hadžibajrićev advokat u slučaju optužnice koju je Općinski sud Sarajevo potvrdio, odgovorio je potvrdno, ustvrdivši kako ničija prava nisu povrijeđena.

Radi se o optužnici koja, nevezano za akciju koja je u toku, Hadžibajrića tereti za krivično djelo - povreda prava iz radnog odnosa, odnosno nezakonito otpuštanje šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Podsjetimo, pod nadzorom postupajućih tužilaca, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS realiziraju operativno-taktičku akciju kodnog naziva Start.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela - organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Spomenutom akcijom obuhvaćeno je više od deset fizičkih i pravnih osoba, a pretresi se vrše na više od 20 lokacija.

Nakon okončanja aktivnosti, postupajući tužioci će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima prema svim osumnjičenima u predmetu, kao i koordiniranju daljnjih aktivnosti.

Kako mediji prenose, među osumnjičenima u akciji Start, pored Ibrahima Hadžibajrića je i njegov sin, te sekretarica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti