Konačna odluka danas

Na ročištu o pritvoru Hadžibajriću i Destanović poruke iz aplikacije Sky

12.05.2023. 08:08 / Izvor: Federalna.ba
Hadžbajrić

Kantonalni sud u Sarajevu nije donio odluku o jednomjesečnom pritvoru Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, kako su to predložili postupajući kantonalni tužioci.

Kantonalni sud u Sarajevu nije donio odluku o jednomjesečnom pritvoru Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, kako su to predložili postupajući kantonalni tužioci. Sudija Mirza Đozo rekao je da će konačnu odluku dostaviti pismenim putem sutra do 18 sati. 

Hadžibajriću i Destanović se sumnjiče da su počinili krivična djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranja novca.

U prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora nalazi se preko stotinu dokaznih materijala. Dokazi su podijeljeni u dvije kategorije - pisani u vidu dokumentacije, a druge čini dešifrovana komunikacija putem aplikacije Sky.

Tužilac Darko Soldat pokazao je dokaze o komunikaciji putem aplikacije Sky. Seid Hadžibajrić, čiji je nadimak "Rajevosa", komunicirao je s Elmedinom Karišikom, čiji je nadimak bio Medo, a "Begom" su oslovljavali Ibrahima Hadžibajrića putem aplikacije Sky.

Seid je bio posrednik između svog oca i Elmedina, koji su dogovarali poslove. Poslovi su se ticali parking prostora na Trgu Austrije i Dom armije, po principu 80 posto Hadžibajriću, 20 posto Karišiku. Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je nezakonito dodijelio građevinsko zemljište, nakon čega mu je na račun uplaćeno 150.000 maraka, naveli su iz Tužilaštva.

Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je Almi Destanović pritvor predložen zbog opasnosti od bijega i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžbajrić lišen je jučer slobode u sklopu akcije kodnog naziva “Start”. Policija je pretresala Općinu Stari Grad prema naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu i u saradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti