Velika aviokompanija

Propala jedna od inicijativa za otvaranje avio baze u Sarajevu

16.05.2023. 08:19 / Izvor: Akta.ba
aerodrom sarajevo

Kako kažu pregovori su se vršili više od mjesec dana, razmijenjena je gomila mailova, prezentacija, kalkulacija a bio je održan i jedan sastanak.

Reginalni avio-portal Zamaaero objavio je da je propala njihova inicijativa za baziranje aviona u Sarajevu. Ranije su objavili da su spojili Aerodrom Sarajevo sa jednom poznatom i velikom kompanijom.

"Bila su tri moguća modela saradnje, 14 letova sedmično Paris 2x, Berlin 2x, Gothenburg 2x, Ljubljana 3x, Prag 2x, Dusseldorf 3x, 21 let sedmično Paris 3x, Minhen 3x, Berlin 2x, Gothenburg 2x, Dusseldorf 3x, Ljubljana 3x, Amsterdam 3x, Prag 2x i opcija sa 25 letova sedmično Paris 3x, Minhen 3x, Berlin 3x, Gothenburg 2x, Dusseldorf 3x, Ljubljana 4x, Amsterdam 3x, Prag 2x, Atena 2x", kazali su.

Kako kažu pregovori su se vršili više od mjesec dana, razmijenjena je gomila mailova, prezentacija, kalkulacija a bio je održan i jedan sastanak.

Prema njihovim podacima kompanija je iskalkulirala BiH od 109 sati. Kompanija je iskalkulirala da bi joj prihodi po letovima bili 12,3 miliona eura godišnje, te je zatražila subvenciju od 7,8 miliona eura koliko u kalkulaciji nedostaje što je apsolutno neprihvatljivo za Sarajevo.

Podsjećamo, Aerodrom Sarajevo je još u martu objavio da je potpisao ugovor za baziranje aviona. Tada nije otkriveno o kojoj se kompaniji radi, ali je rečeno da bi ta informacija trebala biti poznata narednih dana, dok bi se baza trebala otvoriti u aprilu ili najkasnije u maju. Kao što se može vidjeti, ne samo da baza nije otvrorena već nikada nije ni saopšteno o kojoj kompaniji je riječ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti