Započet proces

Sarajevski aerodrom u pregovorima sa više Low cost kompanija

17.05.2023. 13:41 / Izvor: N1
aerodrom

Sada aerodrom ima i dodatne kapacitete nakon proširenja, pa se očekuju i dodatni letovi.

Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom proteklih mjesec dana bio je u pregovorima sa jednom svjetskom aviokompanijom u vezi sa uspostavom letova iz Sarajeva ka gradovima Zapadne Evrope. Inicijativa koju je pokrenula agencija Zamaaero nije uspjela, a za N1 jučer su pojasnili zbog čega nije došlo do dogovora između Aerodroma u Sarajevu i te kompanije. Danas je stiglo i obrazloženje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U odgovoru za N1 objasnili da su u ovoj kompaniji u saradnji sa federalnom, ali i sarajevskom kantonalnom vladom, započeti određeni procesi dovođenja novih aviokompanija. Ono što javnost interesuje je kada će biti poznato sa kojoj kompanijom je potpisan ugovor za otvaranje baze na Aerodromu Sarajevo.

“Kada od kompanije dobijemo saglasnost, javnost će biti odmah informirana”, naveli su u odgovoru za N1.

Također kao nova low cost kompanija na sarajevskom aerodromu koja pokreće letove navodi se Flydeal.

“Također, u pregovorima smo i sa drugim Low Cost kompanijama no još uvijek nismo u mogućnosti da potvrdimo o kojim se tačno kompanijama radi, a kako ne bi ugrozili same pregovore. Dodatno, želimo naglasiti odličnu saradnju i podršku Federalne i Kantonalne Vlade, kao i resornog Ministarstva, a u narednom periodu upravo kroz zajedničku saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo planirano je raspisivanje Javnog poziva za subvencioniranje aviokompanija, a po ugledu na dobru komparativnu praksu zemalja u okruženju, a i šire, što će dodatno stimulisati aviokompanije da donesu odluku o uspostavi letova iz/za Sarajevo u narednom periodu”, objasnili su iz sarajevskog aerodroma za N1.

Sada aerodrom ima i dodatne kapacitete nakon proširenja, pa se očekuju i dodatni letovi.

Podsjetimo, stručnjak za avijaciju iz Zamaaero Alen Šćurić je ranije za N1 naveo da fokus rada menadžmenta sarajevskog aerodroma treba biti da povećanje broja letova ka gradovima Zapadne Evrope, što za aerodrom veličine i značaja kakav ima glavni grad BiH treba i mora imati.

“Nemoguće je da Sarajevo živi na letovima prema Bliskom Istoku. Putnici trebaju letove prema Zapadnoj Evropi. U ovom momentu nemate veze prema Parizu, Amsterdamu, Minhenu i Londonu i to je neprihvatljivo”, smatra Šćurić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti